Tsunami aan bezwaarschriften

Posted on 13 januari 2015

7


De bezuinigingen in de zorg zullen een hausse aan bezwaarschriften uitlokken. Dat schrijft Antonie Kerstholt op de website joop.nl. “Slimme hulpbehoevenden en hun mantelzorgers zullen het gezegde ‘niet geschoten niet raak’ vermoedelijk toepassen wanneer ze geconfronteerd worden met een voor hen teleurstellende beschikking van de gemeente door direct een bezwaarschrift te gaan indienen.”

Mijnheer Kerstholt bakt ze bruin. Hij legt haarfijn uit dat slimme burgers bijna gratis gebruik kunnen maken van hun recht om bezwaar te maken tegen een teleurstellende beschikking van de gemeente. Deze procedures zijn voor gemeenten duur en kosten veel tijd en energie. Volgens Kerstholt zullen gemeenten bij twijfel dus maar gewoon toegeven, om zo hoge kosten en een ongewenste capaciteitsdruk te vermijden. En krijgen klagers dus vaak gelijk. Kerstholt: “Niet geschoten is altijd mis. En baat het niet, het schaadt zeker niet.”

Voor het geld hoef je het niet te laten. Een jurist inschakelen kost ook bijna niks. Kerstholt: “Wettelijk is namelijk geregeld dat indien de gemeente de aanvrager van hulp in de bezwaarfase in het gelijk stelt, zij verplicht is een bepaalde vergoeding te betalen voor de gemaakte kosten van ingeroepen rechtsbijstand.” Bezwaar maken is dus vooral ook goed voor juristen. Zij worden lachend rijk. En als maar genoeg mensen bezwaar maken is dat volgens Kerstholt ook goed voor het individuele belang van een burger. Maar het is slecht voor de democratie. En zeker slecht voor de belastingbetaler. Want die betaalt de rekening.

Het recht om bezwaar te maken, wanneer er echt iets fout gaat, is een absoluut grondrecht binnen een democratie. Maar wanneer juristen en partij-ideologen massaal gaan uitleggen dat het loont om van dit recht misbruik te maken, is het eind zoek. Zeker wanneer men vergeet te vermelden dat vooral advocaten daar rijk van zullen worden. En dat de belastingbetaler hoe dan ook de rekening betaalt. Ik heb geen oplossing voor dit probleem. En wil niet tornen aan het recht om bezwaar te maken tegen beslissingen van de overheid. Maar een beetje verantwoordelijkheidsgevoel zou ook juristen niet misstaan.

 

 

Posted in: Uncategorized