Een Saoedische blogger krijgt vijftig zweepslagen omdat hij de Islam zou hebben beledigd. Daarmee is zijn straf nog niet voorbij. De komende negentien vrijdagen krijgt hij er telkens nog vijftig bij. Oh ja, hij moet ook tien jaar de cel in. En een boete betalen van omgerekend 226000 euro. Godslastering is levensgevaarlijk. En niet alleen in Saoedi-Arabië.
Godslastering is levensgevaarlijk. Dat weten we nu in Europa ook. Het geweld komt steeds dichter bij. Door het executeren van cartoonisten die in extremistisch geloof een bron van humor zien, wordt een duidelijke waarschuwing afgegeven. “Het ware geloof zal met geweld worden verdedigd.” Fanatici gijzelen het geloof. En echt niet alleen binnen de Islam. Kunnen wij iets anders doen dan toekijken?
Het zevende van de tien geboden, stelt dat de naam van God niet voor eigen doeleinden gebruikt mag worden. Toch is dat precies wat fanatici doen. En wie het niet met hen eens is gaat, volgens hun ijzeren logica, in tegen de wil van God. Fanatici hebben het monopolie op het absolute gelijk. Dat is zo bij elk geloof. Dat is zo bij moslims, dat is zo bij christenen en dat is zo bij seculiere gelovigen.
De meeste mensen beweren dat geweld niets met het echte geloof te maken heeft. En dat klopt. De meeste gelovigen halen oprechte inspiratie, kracht en menslievendheid uit hun geloof. Maar daarmee valt niet te ontkennen dat fanatici (christelijk, joods of moslim) daar echt anders over denken. Zij voelen zich de ware gelovigen. Iedere kritiek op hun denken is een belediging van God. En moet hoe dan ook gewroken worden.
Het concept Godslastering is een wapen in handen van fanatici. Dat is zo in Saoedi-Arabië, en dat was zo in Europa. Wanneer kritiek wordt opgevat als belediging, is het einde zoek. Mensen kunnen zich beledigd voelen. God kan dat niet. Net zo min als een geloof, een profeet of een heilig boek. Ieder beroep op Godslastering is in wezen een schande voor het geloof. En eigenlijk niets anders dan een gijzeling door fanatici, die zondigen tegen het zevende gebod.
Het wordt tijd dat gewone gelovigen duidelijk maken dat ze zich niet langer laten gijzelen door fanatici. En dat ze duidelijk en in het openbaar uitspreken dat God niet beledigd kan worden. Hoewel niemand er ooit straf voor kreeg was Godslastering tot voor kort zelfs in Nederland verboden. Nu extremistisch geweld steeds dichterbij komt, zouden alle gelovigen een daad moeten stellen. Laten Christenen en Moslims de handen ineen slaan en het wapen dat Godslastering heet, gewoon niet meer erkennen. Godslastering, dat bestaat gewoon niet. Het is maar dat u het weet.
Dirk K. (BeterOss)
9 januari 2015
René, leuk stuk. Tja… In Saoedi-Arabië (n’ bondgenoot) denken ze wel over veel meer dingen anders dan wij hier in het westen zijn gewent. Gelukkig leest men daar ook jou blog en het probleem zal dan zo zijn opgelost (LOL).
Zelfs de VS heeft een onmiddellijke vrijlating van Raif Badawi opgeroepen. Amnesty voort al dagen actie en toch trekt men zich er niets van aan. Wat dacht je van het in het openbaar onthoofden van mensen… doen ze daar ook nog regelmatig, hoor.
In Saoedi-Arabië zijn ze met al het olie te snel van het tent in het nieuwe tijdperk verhuist. De ontwijking is nog in de middeleeuws en kan niet in 3 generaties in onze tijd komen…
Het blijft een wens van veel mensen, dit zal ‘het oplossen’ 🙂 http://bit.ly/1A1cq9P
Gerrit van Schaijk
10 januari 2015
Ik ben in dezen benieuwd naar de mening van Pastoor Mennen.
Jan van Velthoven
10 januari 2015
Europa en de USA liepen de afgelopen dagen terecht in woord en daad te hoop in reactie op de gruwelijke aanslag op de vrijheid van meningsuiting in Parijs. De gruwelijke institutionele aanslag op de vrijheid van meningsuiting in Saoedie-Arabië wordt daarentegen slechts met diplomatiek protest afgedaan. Iets vergelijkbaars in Iran zou met een verzwaring van de economische boycot worden beantwoord. De ongelijke behandeling van deze twee landen laat zich makkelijk economisch verklaren. Charlie Hebdo weet het antwoord al lang: de waarde van het vrije woord in onze westerse wereld kan uitgedrukt worden in vaten olie. Wie van onze politieke partijen (liefst in Europees verband) iets meer wil dan met de mond beleden solidariteit, krijgt te horen; loop naar de pomp. De benzinepomp wel te verstaan.
Willie B.
10 januari 2015
Het is goed dat je een pleidooi voert tegen fanatisme, René, maar het is niet terecht dat je jodendom, christendom en islam over éen kam scheert.
Het Joodse geloof en de islam zijn wettische religies: je moet je aan de Wet houden, anders volgt er straf. Zij hebben veel gemeenschappelijk: geen varkensvlees eten, besnijden, god niet beledigen, etc.
Het christendom heeft een andere basis: “God aanbidden en je naaste liefhebben als jezelf.” (In de Koran komt dat begrip “liefde” niet voor.)
Dat uitgangspunt “liefde” relativeert wetten en voorschriften: “de wet is er voor de mensen, niet de mensen voor de wet” (zouden politici zich ter harte moeten nemen). Christenen mogen ook alles eten, want Paulus zegt: “je wordt niet besmet wat de mond ingaat, maar door wat er uit komt”. Zijn uitgangspunt is: “voor zover het van jou afhangt, bewaar de vrede met iedereen”.
Christenen worden in het Westen tegenwoordig dagelijks beledigd, maar waarom zijn er toch geen wraakacties? Omdat het christendom leert: “je vijanden lief te hebben”; “kwaad niet met kwaad vergelden”; als je op de ene wang geslagen wordt, keer de andere toe; “als iemand je mantel opeist, geef hem ook je onderkleed”.
Waarmee ik niet wil beweren dat in het christendom alles koek en ei is, en ja het is zeker zo, ook veel moslims hebben inmiddels het “goed zijn voor je naaste” als uitgangspunt omarmd. Maar er is een belangrijk verschil: een christen kan nooit zijn God ter wille zijn door ergens mensen te gijzelen of op te blazen, maar alleen door dag in dag uit te bouwen en te werken tussen armen, zieken, verslaafden, gevangenen, en andere verworpenen der aarde, en dat vereist een heel ander soort “fundamentalisme”.
Gaston
10 januari 2015
Beste Willie B,
Bedankt voor de toelichting op de bijbel.
Helaas lees ik hem anders, meer naar de letter en minder lief uitgelegd.
Dat is volgens mij ook het probleem van al die boeken: het is geen exacte wetenschap.
Het kan op zoveel manieren uitgelegd worden (kijk maar naar alle verschillende stromingen in het christendom) dat iedereen met zijn eigen uitleg gelijk heeft.
Dus ook de extremisten.
Gaston
10 januari 2015
Het moet voor een oppermachtig wezen toch niet zo moeilijk zijn om een eind te maken aan deze misstanden.
Verder geredeneerd: de extremisten (in alle religies, nieg alleen de moslims) vullen in hun ogen wellicht een gat op waar de rechtspraak faalt. Geen rechter die de journalisten die Allah beledigen terecht wijst.
Dus doen ze het zelf.
Net zoals in de dikke sprookjesboeken de goden het recht in eigen hand nemen. Ik heb in zowel de bijbel als de koran nooit een anecdote met een rechter gelezen.
En wie stopt ze? Diezelfde rechtelijke macht die eerder ook al gefaald heeft.
Niet Allah. Allah stopt ze niet… Nee, hij ontvangt de extremisten een paar dagen later met open armen en 72 maagden….
Hoe ga je de extremisten nu uitleggen dat ze geen gelijk hebben?
Dirk K. (BeterOss)
10 januari 2015
Youp van ’t Hek heeft vandaag in zijn column (NRC) zich uitgelaten over ‘het zelfde thema’. http://bit.ly/1xTnU2u
Mooi, zoals alleen Youp het kan brengen, vandaar dat ik het hier plaats…
“En als anderen om jouw geloof of god moeten lachen, laat ze lachen. Misschien ben jij wel degene die uiteindelijk het laatst lacht. Maar bepaal niet op aarde wat ik moet. En als je dat wel wilt, overtuig me dan met woorden, maar een kalasjnikov of een bomgordel is altijd een zwaktebod. Voor gelovigen en voor dictators.”
wim slebus
10 januari 2015
Beste Willie B (waarom anoniem?) In de wereld zijn er miljarden gelovigen in duizenden kerken/geloven. Velen geloven dat zij het juiste geloof/kerk hebben en ook velen voelen zich echt verheven boven andere gelovigen. In de afgelopen eeuwen is gebleken dat ook het christendom veel “bloed aan de handen” heeft. Ik denk hierbij b.v. aan de kruistochten, de Spaanse inquisitie maar ook aan het geweld in Ierland etc. . Bovendien wat is de christelijke waarheid, gezien het feit dat er vele stromingen zijn.(katholiek incl. de “Mennens”, gereformeerd, hervormd, apostolisch, baptist etc. etc. Ook bij het katholieke geloof is de liefde soms ver te zoeken.
Elke vorm van extremistisch en fundamentalistisch gedrag is verwerpelijk. Zelf geloof ik alleen in de goedheid van de mens en ook daarbij heb ik wel eens mijn twijfels.Kortom het is een moeilijk en complex probleem.
Jody Moors
10 januari 2015
Geloof en politiek moet je accepteren wat dat is niet te begrijpen , je zegt CDA wil een wet afschaffen over godslastering ???wat is het CDA:Het Christen-Democratisch Appèl (CDA) is een Nederlandse christendemocratische politieke partij. In 1980 ontstond het CDA uit een fusie van ARP, CHU en KVP.
De partij is sinds haar oprichting in 1980 regeringspartij geweest in alle kabinetten, met uitzondering van de Paarse kabinetten Kok I en Kok II en het kabinet-Rutte II. De christendemocratische fusiepartij leed zware zetelverliezen bij de Tweede Kamerverkiezingen van 1994 en 1998. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 leed het CDA een tot dan toe ongekend historisch electoraal dieptepunt. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 was Sybrand van Haersma Buma de verkozen partijleider en aangewezen lijsttrekker. Bij deze verkiezingen onderging de partij opnieuw een groot zetelverlies en bereikte met 13 zetels haar laagste zetelaantal sinds de oprichting.
Uit het CDA kwamen na de oprichting in 1980 twee nieuwe politieke partijen voort door afscheuring. In 1981 splitste een groep progressieve CDA-leden met veelal ARP-achtergrond zich door oprichting van de links-progressieve Evangelische Volkspartij (EVP) af. De EVP ging in 1989 op in GroenLinks. In het jaar 1994 splitsten lokale conservatieve katholieke politici zich af van de fusiepartij CDA en verenigden zich in de Katholieke Politieke Partij (KPP) die onder leiding van Van Boetzelaer meedeed aan de Tweede Kamerverkiezingen in 1994 en 1998. Na 1998 keerden de KPP-politici echter terug binnen het CDA.
Dus ook niet meer te volgen net als een geloof.
Dirk K. (BeterOss)
15 januari 2015
Tja…. http://www.nu.nl/buitenland/3973239/paus-veroordeelt-aanslag-charlie-hebdo-en-spotten-met-religie.html … In Saoedi-Arabië was vandaag trouwens nog een vrouw ‘zonder verdoving’ openbaar onthoofd… en de 50 zweepslagen gaan ook gewoon door. 😦