Godslastering

Posted on 9 januari 2015

10


Een Saoedische blogger krijgt vijftig zweepslagen omdat hij de Islam zou hebben beledigd. Daarmee is zijn straf nog niet voorbij. De komende negentien vrijdagen krijgt hij er telkens nog vijftig bij. Oh ja, hij moet ook tien jaar de cel in. En een boete betalen van omgerekend 226000 euro. Godslastering is levensgevaarlijk. En niet alleen in Saoedi-Arabië.

Godslastering is levensgevaarlijk. Dat weten we nu in Europa ook. Het geweld komt steeds dichter bij. Door het executeren van cartoonisten die in extremistisch geloof een bron van humor zien, wordt een duidelijke waarschuwing afgegeven. “Het ware geloof zal met geweld worden verdedigd.” Fanatici gijzelen het geloof. En echt niet alleen binnen de Islam. Kunnen wij iets anders doen dan toekijken?

Het zevende van de tien geboden, stelt dat de naam van God niet voor eigen doeleinden gebruikt mag worden. Toch is dat precies wat fanatici doen. En wie het niet met hen eens is gaat, volgens hun ijzeren logica, in tegen de wil van God. Fanatici hebben het monopolie op het absolute gelijk. Dat is zo bij elk geloof. Dat is zo bij moslims, dat is zo bij christenen en dat is zo bij seculiere gelovigen.

De meeste mensen beweren dat geweld niets met het echte geloof te maken heeft. En dat klopt. De meeste gelovigen halen oprechte inspiratie, kracht en menslievendheid uit hun geloof. Maar daarmee valt niet te ontkennen dat fanatici (christelijk, joods of moslim) daar echt anders over denken. Zij voelen zich de ware gelovigen. Iedere kritiek op hun denken is een belediging van God. En moet hoe dan ook gewroken worden.

Het concept Godslastering is een wapen in handen van fanatici. Dat is zo in Saoedi-Arabië, en dat was zo in Europa. Wanneer kritiek wordt opgevat als belediging, is het einde zoek. Mensen kunnen zich beledigd voelen. God kan dat niet. Net zo min als een geloof, een profeet of een heilig boek. Ieder beroep op Godslastering is in wezen een schande voor het geloof. En eigenlijk niets anders dan een gijzeling door fanatici, die zondigen tegen het zevende gebod.

Het wordt tijd dat gewone gelovigen duidelijk maken dat ze zich niet langer laten gijzelen door fanatici. En dat ze duidelijk en in het openbaar uitspreken dat God niet beledigd kan worden. Hoewel niemand er ooit straf  voor kreeg was Godslastering tot voor kort zelfs in Nederland verboden. Nu extremistisch geweld steeds dichterbij komt, zouden alle gelovigen een daad moeten stellen. Laten Christenen en Moslims de handen ineen slaan en het wapen dat Godslastering heet, gewoon niet meer erkennen. Godslastering, dat bestaat gewoon niet. Het is maar dat u het weet.

Posted in: Uncategorized