De Belgische zedendelinquent Frank van den B. zit al dertig jaar gevangen. Volgens psychiaters is de man geestelijk niet in orde. En lijdt hij erg onder zijn gevangenschap. Van den B. vindt dat hij geen goede begeleiding krijgt en dat zijn leven uitzichtloos is. Afgelopen zaterdag werd duidelijk dat hij na jarenlang procederen euthanasie mocht laten plegen. Maar de arts die hem de dodelijke injectie toe zou dienen, wil niet meer.
Wat je misdrijf ook is, ieder mens heeft recht op een menswaardig bestaan. En als ik de berichten mag geloven, is België al veertien keer veroordeeld door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens voor de ‘onmenselijke of vernederende bestraffingen’ die gedetineerden er ondergaan. Misschien is het begrijpelijk dat Van den B. liever wil sterven dan tot zijn natuurlijke dood in uitzichtloze ellende te verkeren. Maar in plaats van euthanasie als ‘doodstraf op aanvraag,’ kan er beter iets gedaan worden aan zijn levensomstandigheden. Een humane behandeling in plaats van een injectie.
Een tijd geleden speelde de discussie rond ‘de pil van Drion’. Het idee achter die pil was dat oude mensen zelf moeten kunnen bepalen wanneer hun leven voltooid en uitzichtloos geworden is. En dat aan dat leven, door het slikken van die pil, op een menswaardige manier een einde gemaakt kan worden. Ik gun iedereen een mooie dood. En ik gun niemand een uitzichtloos leven. Maar misschien zijn er andere oplossingen mogelijk dan het euthaniseren van gezonde mensen. Breng eenzame mensen een bezoekje in plaats van een pil.
Voor mij is het leven iets heiligs. En in ieder geval niet iets waar nonchalant mee omgegaan kan worden. Ik ben niet principieel tegen euthanasie. Uitzichtloos lijden hoeft wat mij betreft niet nodeloos te worden gerekt. Maar wanneer gezonde mensen hun leven zinloos vinden, dan is een zelfverkozen dood toch geen oplossing die de samenleving aan moet dragen? Levenslang? Weet u dat wel zeker? Neem toch een injectie. Dan bent u er in een keer van af! En het is nog goedkoper ook! Oud en eenzaam? Neem de ‘pil van Drion’. Dan heeft u nergens meer last van! Neen, een samenleving die werkelijk menselijk wil zijn, zoekt naar een menselijk leven en niet alleen naar een menselijke dood.
hermine schaap
6 januari 2015
dat klinkt allemaal leuk en aardig,doch had deze ;heer” ook compassie met zijn slachtoffers?
ook deze mensen hebben levenslang,maar daar kijkt niemand naar om.
de dader moet humaan behandeld worden,maar in mijn ogen is dit een gevalletje;oorzaak en gevolg”.
draag die gevolgen dan ook en zeur er niet om.
if you don,t want to do the time,don,t do the crime.
Bjorn Lanke
6 januari 2015
Two wrongs don’t make a right. Dat niemand naar slachtoffers omkijkt, is lariekoek. Oog om oog, tand om tand is een primitief idee dat je niet veel beter maakt dan de dader. Misschien nog wel slechter: of een geestelijk gestoorde zoveel handelingsvrijheid of vermogen tot compassie heeft, valt te bezien, maar een samenleving zou beter moeten weten. Zéker na veertien (!) waarschuwingen wegens mensenrechtenschendig.
hermine schaap
6 januari 2015
nonsens,als hij zich beklagen kan om zijn lot,kan hij ook overzien wat hij een ander heeft aangedaan.
Jan van Velthoven
7 januari 2015
Deze Frank zit niet in de gevangenis, daar heeft hij ook nooit gezeten, maar in een gesloten kliniek. Hij verafschuwt zijn neigingen (en de daden die hij daardoor gepleegd heeft) en is zich juist bewust dat hij deze neigingen ondanks zijn afschuw en bewustzijn nog steeds heeft. Dertig jaar geleden zwaar ziek verklaard, dertig jaar in kliniek, dertig jaar niet behandeld. Daarover klaagt hij. Daarom wil hij niet verder. Daarom wil hij dood. Iemand die zichzelf de doodstraf geeft. Kan het duidelijker?
Wim Slebus
7 januari 2015
René, het komt niet vaak voor maar hierover verschillen wij fundamenteel van mening! Voor mij is euthanasie een fundamenteel recht waarover jezelf een weloverwogen beslissing mag nemen.
Karen
11 januari 2015
Hermine, het verschil tussen barbarij en beschaving zie je ook in de manier waarop mensen met hun gevangenen omgaan. Deze man klaagt niet dat hij vast zit. Hij wil niet eens vrij komen Hij wil wel behandeld worden. En in een beschaafde samenleving moeten we daar ook voor zorgen.