Een Nederlandse vrouw die in Zwitserland woont, wil de traditionele Zwitserse koeienbellen verbieden. Die maken namelijk herrie. Vlak voor Kerst diende ze al een klacht in, omdat de kerkklokken in haar dorpje al zo vroeg lawaai maakten. Voor veel Zwitsers is het simpel. “Als mevrouw geen koeienbellen wil horen, dan gaat ze toch lekker terug naar Nederland.”
Waar een mens zich al niet aan kan storen. Als je in een Zwitsers dorpje gaat wonen, dan hoor je koeienbellen. Als je naast een kerk gaat wonen, dan hoor je klokkengelui. Het verhaal doet me denken aan de klachten van flatbewoners over kindergeluiden uit een kinderdagverblijf. En aan de haan die geslacht moest worden, omdat de nieuwe buren wel wilden genieten van de rust in het buitengebied.
Er zijn meer voorbeelden. Wijkbewoners die klagen over spelende kinderen in een speeltuin bijvoorbeeld. Er zijn mensen die de gemeente bellen om te klagen dat het sneeuwt. En ik heb zelf eens meegemaakt dat een buurvrouw klaagde dat de bladeren van de boom vielen. Kinderen maken geluid, kerkklokken luiden en bladeren vallen van de boom, wanneer het herfst is. Daar kun je je aan ergeren. Maar dat helpt niets. Soms is oefenen in acceptatie beter dan vragen om een verbod via de overheid.
hermine schaap
4 januari 2015
misschien moet er in iedere gemeente een klaagmuur komen.
zou instanties tijd en geld schelen.
ideetje?
Rene Nelissen
4 januari 2015
ik heb geleerd om rechtop te lopen
hoe zwaar de last ook is
ik buig niet
mijn hart draagt de hoop
mijn geloof is sterk en ik draai me
van treurwilgen weg
het zijn net klaagmuren
je hebt er niets aan
ik zie een bijna oranje maan
met mijn hoofd geheven
zie bittere mensen om me
heen
klagen over de politiek , over
religie, vooral over zichzelf
ik loop rechtop en kijk in de
ogen van mensen
en ja hoor, soms zie ik daar
betrokkenheid in en voor alles
liefde
hoe zwaar hun last ook is.
hen hoor je niet.