Klagen over karige kerstgift

Posted on 25 december 2014

0


Vakbond Abva Kabo FNV vindt het een slechte zaak dat gemeenten bezuinigen op de kerstpakketten voor hun ambtenaren. Volgens de vakbond vatten ambtenaren een karig kerstcadeau op als een gebrek aan waardering. Dat schrijft het Brabants Dagblad naar aanleiding van een bericht op de website Binnenlands Bestuur. 

Ik weet niet of de gemeente Oss ook op kerstpakketten heeft bezuinigd. Ik heb er niemand over gehoord. En ik heb geen pakket gezien. Maar in zijn algemeenheid denk ik te weten dat kerstpakketten altijd tot discussie leiden. En dat niemand een standaard kerstpakket ziet als een persoonlijk blijk van waardering. Hooguit is het een leuk extraatje. Een extraatje dat vrijwel niemand ooit echt leuk vindt.

Het is belangrijk dat mensen zich gezien en gewaardeerd weten. Dat is bijna een eerste levensbehoefte. En dat is heel zeker een onderdeel van een prettige werkomgeving. Van een vakbond mag verwacht worden dat daar aandacht voor is. Maar iemand zien en waarderen, dat doe je toch niet met een kerstpakket? Dat is wel een hele platte en materialistische benadering van waardering.

Vandaag is het kerstmis. En of je nu gelovig bent of niet, dit is toch een tijd van reflectie en bezinning. De afgelopen tijd was extreem druk. Decentralisaties en verkiezingen eisten vrijwel al mijn tijd en energie op. Dat is ten koste gegaan van echte aandacht voor mensen. Dat heeft mijn gezin gemerkt. En dat hebben meer mensen in mijn omgeving gemerkt. Dat was niet goed. Een bosje bloemen alleen, trekt dat echt niet recht.

Kerstpakketten zijn geen blijk van waardering. En een bosje bloemen voor mijn vrouw geen echte aandacht. Echte aandacht is niet materialistisch. Ik geef Abva Kabo gelijk als ze zegt dat ambtenaren zich het afgelopen jaar uit de naad hebben gewerkt. En dat dat gezien en gewaardeerd moet worden. Met kerst vieren we ook een nieuw begin. En bij een nieuw begin horen goede voornemens. Meer aandacht en waardering voor mijn gezin en de mensen om me heen. Dat neem ik me voor.

Posted in: Uncategorized