Franciscus en de kerstspiegel

Posted on 23 december 2014

7


Paus Franciscus heeft zijn jaarlijkse kerstgroet aan Vaticaanse geestelijken maandagochtend gebruikt om hen eens stevig de les te lezen. En hij wond er geen doekjes om. Sommige geestelijken zijn volgens hem vooral uit op eigen eer en glorie. En ze voelen zich bovendien superieur aan alles en iedereen.

Ik kan me voorstellen dat zijn toehoorders wel eens een leukere ochtend hebben gehad. Het zal even schrikken zijn wanneer woorden als ‘spirituele Alzheimer’ en ‘machtspathologie’ over je worden uitgesproken. Om over machtswellust, materialisme, bureaucratie, geroddel en kliekjesvorming nog maar te zwijgen. Maar schrikken is niet altijd slecht. En een goede spiegel kan meestal geen kwaad.

De woorden van de paus klinken me als muziek in de oren. Franciscus: “Geestelijken wanen zich soms ‘de heer des huizes: superieur aan iedereen en alles”. Die indruk heb ik ook. En daar hebben ze over het algemeen geen enkele reden toe. Het is mooi dat de paus werk lijkt te maken van vernieuwing. De kerk heeft zo’n grote schoonmaak zeker nodig.

 

Posted in: Uncategorized