“Overblijfkrachten haken massaal af.” Dat schrijft de Telegraaf. Veel vrijwilligers zouden afhaken, omdat hun vergoedingen omlaag gaan. De belastingdienst gaat veel strenger controleren. En legt forse naheffingen op, als er teveel betaald wordt. Scholen die nu teveel betalen, zullen daarmee stoppen. En zijn nu bang dat overblijfkrachten voor minder geld niet meer willen komen.
Dat is toch een raar fenomeen? Ooit waren overblijfkrachten echt vrijwilligers. Meehelpen op school hoorde er gewoon bij. Mensen deden dat gratis en voor niets. Toen zijn we hier en daar die vrijwilligers gaan betalen. En nu die vergoeding omlaag dreigt te gaan, willen dezelfde vrijwilligers het werk dat voorheen gratis werd verricht, niet voor minder doen. Op zich is dat niet vreemd. Maar dat het zo werkt, blijft bijzonder.
Het is een bekende anekdote. Jarenlang gaf een grote groep vrijwilligers geheel belangeloos bloed aan de bloedbank. Op een gegeven moment kwam iemand op het idee deze goede mensen door middel van een financiële tegemoetkoming ‘schadeloos’ te stellen. Een paar jaar later moest vanwege een bezuiniging die vergoeding verlaagd worden. Mensen die jarenlang belangeloos bloed hadden afgestaan, weigerden daar ‘voor die fooi’ mee door te gaan. En stopten met het geven van bloed. Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Begeleiding bij het overblijven is altijd te organiseren. Als er geen vrijwilligers bereid zijn om te fungeren als overblijfkracht, dan regel je een commerciële tussenschoolse opvang. Dat kost ouders geen moeite, maar wel geld. Of je gaat werken met een zogenaamd continurooster. Dan hoeft geen kind meer over te blijven. Maar een ding moeten we in Nederland nu eens leren. Het betalen van vrijwilligerswerk moeten we echt niet meer willen.
Rein Akkermans
22 december 2014
Helemaal mee eens ! Vrijwilligerswerk is wat het woord zegt, werk dat vrijwillig wordt gedaan. Daarvoor betalen is oneigenlijk en tenslotte contraproductief. In die zelfde lijn is het ook oneigenlijk om mensen met een uitkering te dwingen tot vrijwilligerswerk. Wat is daar nog ‘vrijwillig’ aan en hoe verhoudt dit zich tot het werk van echte vrijwilligers ?!
hermine schaap
22 december 2014
in mijn ogen is vrijwilligerswerk,vrijwillig en dus onbetaald.
de waardering die je ontvangt is veel waard.
dat lieve kaartje voor de kerst en het zelfgemaakte cadeautje dat ik kreeg.
was ik blijer mee als een geldelijke beloning.
het is toch mooi als je belangeloos iets voor een ander kunt doen?
maar dat zal wel aan domme ikke liggen.
Willie B.
22 december 2014
Ben het met je eens René: vrijwilligerswerk doe je vrijwillig.
Maar dat moet dan ook blijven gelden voor mensen die een uitkering ontvangen.
Ook die moeten niet tot vrijwilligerswerk “verplicht” worden door een uitkerende instantie, want dat zou dan leiden tot gedwongen werken (ik wou bijna zeggen “dwangarbeid”), tegen een vergoeding lager dan die normaal voor hetzelfde werk zou worden gegeven.
hermine schaap
22 december 2014
dat ben ik niet met u eens,willie.
wat is er mis mee,iets te doen voor het geld dat je mag ontvangen?
zelf heb ik een bijstandsuitkering en doe geheel vrijwillig diverse dingen binnen oss.
het is leuk,dankbaar werk,je maakt je nuttig en je leert mensen kennen.
zou het echt geen dwangarbeid willen en durven noemen.
nu doe ik er een heel klein beetje toe en dat is goed voor je zelfbeeld.
Chantal
23 december 2014
Mee eens René, maar wel een kanttekening want je doet een verkeerde aanname. Bij een continurooster blijft elk kind over. En ook dan zijn er mensen nodig. De leraren moeten een wettelijk verplichte pauze nemen tussen de middag, dus vrijwilligers (in ons geval ouders) zijn dan nog steeds nodig.
angelique
12 januari 2015
Ben zelf overblijfkracht al tien jaar. De laatste 2 jaar lever ik mijn verdiensten in aan de gemeente .Dit omdat we sindsdien een ioaw uitkering krijgen omdat mijn man werkeloos is geworden .Mijn man werkt 3 hele dagen voor niks bij de sociale werkplaatsen zaterdags bij de milieustraat (heeft mbo opleiding 56 jaar oud altijd gewerkt ) De sociale mensen doen dit wel en de asociale mensen met wwb vertikken het (we kennen er diverse die al meer dan 20 jaar wwb hebben en nog nooit tegenprestatie geleverd hebben)Ook werken er bij onze overblijf mensen van de tso die meer betaald krijgen als de 10 euro die er bij de andere voor staat Over een half jaar wordt het toch continuerooster en zou het overblijven toch verdwijnen Wel wil ik opmerken dat ik samen met nog een overblijfkracht een groep van 32 kleuters draai en dit met veel bezieling doe 3 keer in de week Overblijven kost 3,25 per keer per kind dus het gaat om de winst Voor dat het zg professioneel werd hadden we 10 kinderen per kracht en betaalde de ouder 1,35 per keer en je kreeg een kerstpakketje en een bloemetje etc Nu dus helemaal nop De opvang is erg verslechterd dus Ga als het gestopt is ander vrijwilligerswerk doen er is genoeg aanbod Mij maakt het niet uit dus wat er betaald wordt lever toch alles in Ben overigens niet verplicht tot tegenprestatie is mijn mans ioaw uitkering ze kijken alleen naar gezinsinkomen Vandaar dat ik het geld volledig inlever Wel vindt ik het belachelijk dat je kinderen voortaan moeten betalen als jij als overblijfkracht aan het werk bent ,dan moet je nog geld meenemen dus