Overblijfkrachten haken massaal af

Posted on 22 december 2014

6


“Overblijfkrachten haken massaal af.” Dat schrijft de Telegraaf. Veel vrijwilligers zouden afhaken, omdat hun vergoedingen omlaag gaan. De belastingdienst gaat veel strenger controleren. En legt forse naheffingen op, als er teveel betaald wordt. Scholen die nu teveel betalen, zullen daarmee stoppen. En zijn nu bang dat overblijfkrachten voor minder geld niet meer willen komen.

Dat is toch een raar fenomeen? Ooit waren overblijfkrachten echt vrijwilligers. Meehelpen op school hoorde er gewoon bij. Mensen deden dat gratis en voor niets. Toen zijn we hier en daar die vrijwilligers gaan betalen. En nu die vergoeding omlaag dreigt te gaan, willen dezelfde vrijwilligers het werk dat voorheen gratis werd verricht, niet voor minder doen. Op zich is dat niet vreemd. Maar dat het zo werkt, blijft bijzonder.

Het is een bekende anekdote. Jarenlang gaf een grote groep vrijwilligers geheel belangeloos bloed aan de bloedbank. Op een gegeven moment kwam iemand op het idee deze goede mensen door middel van een financiële tegemoetkoming ‘schadeloos’ te stellen. Een paar jaar later moest vanwege een bezuiniging die vergoeding verlaagd worden. Mensen die jarenlang belangeloos bloed hadden afgestaan, weigerden daar ‘voor die fooi’ mee door te gaan. En stopten met het geven van bloed. Geld maakt meer kapot dan je lief is.

Begeleiding bij het overblijven is altijd te organiseren. Als er geen vrijwilligers bereid zijn om te fungeren als overblijfkracht, dan regel je een commerciële tussenschoolse opvang. Dat kost ouders geen moeite, maar wel geld. Of je gaat werken met een zogenaamd continurooster. Dan hoeft geen kind meer over te blijven. Maar een ding moeten we in Nederland nu eens leren. Het betalen van vrijwilligerswerk moeten we echt niet meer willen.

 

Posted in: Uncategorized