Het was maar een sneeuwbal…

Posted on 21 december 2014

2


Twee toezichthouders zijn zondagavond mishandeld op Winterland Oss. Een jongen gooide een sneeuwbal naar een toezichthouder en werd van de schaatsbaan gezet. Daarop kwam de vader van de jongen verhaal halen en die deelde daarbij, volgens de getuigen, rake klappen uit. Dat schrijft het Brabants Dagblad.

Wat voor opvoeding geef je je kind? Wat voor voorbeeld geef je? Voor mij is het simpel. Een toezichthouder heeft gelijk. En hetzelfde geldt voor leraren, trainers, scheidsrechters en zelfs buurmannen. Als ik daar als vader aan twijfel, dan ga ik op een later moment in gesprek. Dat is overzichtelijk voor een kind. Er zijn grenzen en die overschrijd je niet. En het is normaal dat je door een volwassene op je gedrag wordt aangesproken. Punt! Toch denkt niet iedere ouder zo.

Ooit was ik directeur op een school in het oosten van het land. Op de eerste dag van een buitenlandse reis had een leerling een stoel van het balkon van zijn hotelkamer gegooid. Toen ik gebeld werd, heb ik die leerling direct (op eigen kosten) terug naar Nederland laten vliegen. Een dag later ontving ik de leerling met zijn ouders op mijn kantoortje. “Hoe ik het in mijn bol haalde de leukste week van zijn hele schoolcarrière te verpesten.” Dat werd een zeer kort gesprek. Zoveel is zeker.

Dat een ouder opkomt voor zijn kind is begrijpelijk. En ik weet niet precies wat er op Winterland gebeurd is. Ik was er tenslotte niet bij. Maar ik weet wel dat iemand die een toezichthouder slaat, extreem de fout in gaat. Op de eerste plaats richting de toezichthouder. Maar ook ten opzichte van zijn kind. En zeker ook richting de maatschappij. Het hoort normaal te zijn elkaars kinderen aan te spreken op onwenselijk gedrag. Zodra dat niet meer kan, is het einde zoek. Heel stevig aanpakken dus!

Posted in: Uncategorized