Ophef om niks?

Posted on 1 december 2014

3


In het Jeroen Bosch ziekenhuis in ‘s-Hertogenbosch is een baby met spoed opgenomen. Bij de kamer van de baby hing een naambordje met de naam Zwarte Piet. Dat vond Hamza Bouharrou, de 26-jarige oom van het kind, helemaal niet leuk. Hij plaatste een verontwaardigd bericht op Facebook. 

Vervolgens ging het snel. Felle reacties verschenen op social media en op verschillende nieuwssites. En een medewerker van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Eindhoven deed zelfs aangifte tegen het Jeroen Bosch Ziekenhuis, wegens discriminatie. Allemaal geschreeuw om niets bleek later. Er bleek sprake van een ongelukkig misverstand.

Volgens het ziekenhuis werkten de digitale naambordjes bij de kamers niet goed. En om ze te testen heeft een medewerker bij twee lege kamers voor de grap ‘Sinterklaas’ en ‘Zwarte Piet’ neergezet. Toen de baby met spoed werd opgenomen, werd hij in een lege kamer gelegd. Eerst werd medische zorg verleend. En pas later werd het naambordje aangepast. Logisch lijkt me. Maar het leed was al geschied.

‘Ik ben heel erg geschrokken van de reacties op sociale media en in het nieuws over het naambordje,’ schrijft de moeder van baby Piet. ‘Er wordt hier goed voor ons gezorgd. Wat ik nu belangrijk vind is de gezondheid van mijn kind. En ik wil iedereen vragen om hiermee op te houden, zodat mijn zoontje en ik in alle rust kunnen herstellen.’

De zieke baby heeft een verstandige moeder. Maar het is niet eenvoudig om de geest weer terug in de fles te krijgen. Een flauw grapje, een ongelukkige samenloop van omstandigheden, een heetgebakerde oom en social media, dat is geen gelukkige combinatie. Maar situaties als deze zijn niet te voorkomen. Mensen tellen maar zelden tot tien. Maar van de reguliere media mag meer terughoudendheid verwacht worden. Nadruk op vermeend racisme verkoopt prima. Maar voor de samenleving is het schadelijk.

Posted in: Uncategorized