Bij het horen van erg veel onzin, is het gemakkelijk om geïrriteerd te raken. Voor mij wel in ieder geval. Als ik de PVV hoor eisen dat alle moskeeën gesloten moeten worden, of president Erdogan hoor beweren dat vrouwen er vooral zijn om kinderen te krijgen, dan rijzen de haren me te bergen. En dan vind ik het moeilijk om in gesprek te blijven.
Op sociale media is het gemakkelijk. Als iemand heel vervelend doet via twitter, dan bestaat daarvoor een knop. Daarmee blokkeer je die persoon. En zo hoef je ‘die kwalijke onzin’ gewoon niet meer te lezen. Wat je niet ziet, daar kun je je niet aan ergeren. En zo blijft twitter voor mij een leuk medium. Helaas is de echte wereld heel wat opdringeriger. Blokkeren kan niet. En negeren helpt niet.
In de echte wereld bestaat geen knop waarmee je mensen en meningen kunt blokkeren. Maar die hebben we ook niet nodig. Het negeren van de ander gaat prima zonder knop. Uit onderzoek blijkt dat vrijwel geen enkele Nederlander contact heeft met moslims. Daar hebben we over het algemeen ook helemaal geen behoefte aan. Maar het is niet langer de vraag of we er zin in hebben. Als we gewoon samen willen leven dan vallen moslims als groep niet meer te negeren. En dan is een dialoog broodnodig.
Onbekend maakt onbemind zeggen ze wel eens. Maar het gaat verder dan dat. Als je niet meer met elkaar spreekt, dan worden meningen stelliger en standpunten harder. Er schijnen mensen te zijn die ooit ruzie hadden om een kleinigheid, maar die elkaar jaren later haten tot op het bot. Als je niet meer met elkaar spreekt, dan is het einde zoek. Dat is zo tussen individuen. En waarschijnlijk is dat ook zo tussen bevolkingsgroepen en landen.
Paus Franciscus is op staatsbezoek in Turkije. Vlak voor dat bezoek hield president Erdogan een toespraak. Daarin zei hij het volgende: “Het Westen vindt de conflicten in het Midden-Oosten best. Ze zien eruit als vrienden, maar ze willen ons en onze kinderen dood hebben.” Juist hier draagt de dialoog volgens Franciscus bij aan vrede en kan het alle vormen van fundamentalisme, terrorisme en irrationele angsten helpen beëindigen.
“Ik zeg nooit, ‘alles is verloren’, nooit”. Dat is de stelregel van paus Franciscus. Hij sluit zelfs een dialoog met het geboefte van de Islamitische Staat niet uit. Franciscus: “Hoewel het vrijwel onmogelijk is een dialoog te hebben met opstandelingen van terreurbeweging Islamitische Staat, moet de deur daarvoor niet worden dichtgegooid.” Waarschijnlijk heeft hij gelijk. Blokkeren kan niet. En negeren helpt niet. Bestrijden van ideeën gaat niet alleen met wapens. Wie vreedzaam wil samenleven, in een gezin, in een land of in de wereld, kan niet zonder dialoog.
Patrick van boekel
30 november 2014
helder en duidelijk!
Behcet
30 november 2014
Beste Rene, Erdogen heeft zijn hart op goede plek zitten.
Als alle presidenten zo eerlijk en rechtvaardig waren net als hem zou de wereld nu heel anders uitzien.
Ik moet helaas constateren dat de Nederlandse pers ultra partijdig is als het over islam gaat.
En dat beinvloed ons allen helaas, voorgekoude partijdige nieuws van pers bepaald helaas de nederlandse kijk naarde islam, ik krijg er benouwd van.
IS = is een niet islamitische organisatie die op uit is om islam zwart te maken, zodoende kunnen bepaalde landen weer hun wapens blijven verkopen en hun vlok afschrikken met islam.
Geschiedens blijf zich herhalen, eerst was Taliban die door America werd opgeleid om midden Oosten in rep en roer te zetten en nu is de IS ( made in GB) die bloed vergieten.
( met IS project worden meerder vliegen gevangen: Rusland en Iran worden economische verzwakt etc etc.)
Iran is een shiitische staat, die boezem vriend is van Staat Israel.
Iran vormt grote gevaar voor islamistiche wereld, in hun verleden hebben ze nog nooit met NIET islamitische land gevochten dus westen (Paus )als Isreal hoeven zich geen zorgen te maken over Iran.
edwin de coster
1 december 2014
Beste René, communicatie is in zijn algemeen een groot probleem binnen de huidige samenleving.
men roept van alles en tegen elkaar maar het komen tot een dialoog loopt inderdaad steeds meer via media kanalen die zijn veilig en je kan inderdaad bepalen waar je wel op reageerd en wat je laat liggen.
als we het hebben over islamitische nederlandse burgers en contact maken met hen dan heb je een hele brug te slaan. Mede door de media wordt het islam afgedaan als de slechtste en de gevaarlijkste wereldburgers die er zijn, probeer dan nog maar eens een goed gegesprek aan te gaan met je buurman, die buurman die zich dan ook nog eens niet aanpast aan onze westerse cultuur, juist doordat zij zich kleden volgens hun cultuur en hen levenswijze maakt contact maken wel heel moeilijk.
de buurvrouw mag je niet aanspreken want dat mag niet, de kinderen mogen dan nog wel bij jou komen spelen maar andersom wordt voor 99% van de tijd afgehouden.
het vriendelijke babbeltje op straat wekt argwaan op en wordt afstandelijk afgedaan met een blik van wat wil je van me.
het is zeker niet zo dat wij als Nederlanders mensen van islamitische afkomst niet willen aanspreken over het mooie weer de kinderen die spelen enz maar ik merk zelf vaak op dat juist zij erg terughoudend zijn en liever alles binnenshuis houden.
Met Elkaar in gesprek gaan en blijven, het zou een gewoon goed zijn.
maar in een maatschappij waarbij we elkaar alleen spreken als we iets van elkaar nodig hebben is dit een moeilijke opdracht.
ik heb dan ook zeer veel respect voor hen die toch vol proberen te houden conversaties gaande te houden.