Dialoog

Posted on 30 november 2014

3


Bij het horen van erg veel onzin, is het gemakkelijk om geïrriteerd te raken. Voor mij wel in ieder geval. Als ik de PVV hoor eisen dat alle moskeeën gesloten moeten worden, of president Erdogan hoor beweren dat vrouwen er vooral zijn om kinderen te krijgen, dan rijzen de haren me te bergen. En dan vind ik het moeilijk om in gesprek te blijven.

Op sociale media is het gemakkelijk. Als iemand heel vervelend doet via twitter, dan bestaat daarvoor een knop. Daarmee blokkeer je die persoon. En zo hoef je ‘die kwalijke onzin’ gewoon niet meer te lezen. Wat je niet ziet, daar kun je je niet aan ergeren. En zo blijft twitter voor mij een leuk medium. Helaas is de echte wereld heel wat opdringeriger. Blokkeren kan niet. En negeren helpt niet.

In de echte wereld bestaat geen knop waarmee je mensen en meningen kunt blokkeren. Maar die hebben we ook niet nodig. Het negeren van de ander gaat prima zonder knop. Uit onderzoek blijkt dat vrijwel geen enkele Nederlander contact heeft met moslims. Daar hebben we over het algemeen ook helemaal geen behoefte aan. Maar het is niet langer de vraag of we er zin in hebben. Als we gewoon samen willen leven dan vallen moslims als groep niet meer te negeren. En dan is een dialoog broodnodig.

Onbekend maakt onbemind zeggen ze wel eens. Maar het gaat verder dan dat. Als je niet meer met elkaar spreekt, dan worden meningen stelliger en standpunten harder. Er schijnen mensen te zijn die ooit ruzie hadden om een kleinigheid, maar die elkaar jaren later haten tot op het bot. Als je niet meer met elkaar spreekt, dan is het einde zoek. Dat is zo tussen individuen. En waarschijnlijk is dat ook zo tussen bevolkingsgroepen en landen.

Paus Franciscus is op staatsbezoek in Turkije. Vlak voor dat bezoek hield president Erdogan een toespraak. Daarin zei hij het volgende: “Het Westen vindt de conflicten in het Midden-Oosten best. Ze zien eruit als vrienden, maar ze willen ons en onze kinderen dood hebben.” Juist hier draagt de dialoog volgens Franciscus bij aan vrede en kan het alle vormen van fundamentalisme, terrorisme en irrationele angsten helpen beëindigen.

“Ik zeg nooit, ‘alles is verloren’, nooit”. Dat is de stelregel van paus Franciscus. Hij sluit zelfs een dialoog met het geboefte van de Islamitische Staat niet uit. Franciscus: “Hoewel het vrijwel onmogelijk is een dialoog te hebben met opstandelingen van terreurbeweging Islamitische Staat, moet de deur daarvoor niet worden dichtgegooid.” Waarschijnlijk heeft hij gelijk. Blokkeren kan niet. En negeren helpt niet. Bestrijden van ideeën gaat niet alleen met wapens. Wie vreedzaam wil samenleven, in een gezin, in een land of in de wereld, kan niet zonder dialoog.

Posted in: Uncategorized