Wijk moet Moluks blijven

Posted on 27 november 2014

4


In Hoogeveen is onrust ontstaan. Er zou een niet-Moluks gezin in een ‘Molukse’ wijk gaan wonen. En dat kan natuurlijk niet. Dus worden mensen bedreigd en muren beklad. Gelukkig is er zicht op een oplossing. Want Locoburgemeester Hiemstra vindt ook dat de wijk Moluks moet blijven. “Los van de juridische aspecten voelen wij een speciale verantwoordelijkheid de wijk Moluks te houden.”

Dat is toch vreemd? Ik weet dat Molukkers in het verleden veel onrecht is aangedaan. Daarover geen enkel misverstand. En ik begrijp best dat mensen die bij elkaar willen horen, ook graag bij elkaar willen wonen. Maar dat een gemeente na tientallen jaren actief meewerkt aan het buitensluiten van ‘vreemde elementen’ in een wijk, dat kan toch eigenlijk niet?

Allochtonen die in de Haagse wijk Duindorp komen wonen, worden stelselmatig weggepest. Dat kwam dit voorjaar uitgebreid in het nieuws. “Er worden ramen ingegooid van allochtone bewoners en er worden racistische leuzen op muren gekalkt. Volgens Duindorpers is er in hun buurt namelijk geen plaats voor allochtonen.” In tegenstelling tot de loco-burgemeester uit Hoogeveen, heeft burgemeester Jozias van Aartsen geen begrip voor dergelijke acties.

Nogmaals, ik begrijp de sentimenten van de Molukse gemeenschap best. Maar begrip is toch wat anders dat goedkeuren. Molukkers is veel onrecht aangedaan. Maar tegelijkertijd zou het wereldnieuws zijn wanneer burgemeester van Aartsen zou zeggen dat hij, los van de juridische aspecten, een speciale verantwoordelijkheid zou voelen om Duindorp, ‘Duindorps’ te houden. Alle begrip ten spijt, zoiets kan gewoon echt niet.

 

B3dneAUIcAAeRLy

 

Posted in: Uncategorized