Sparen kost geld

Posted on 24 november 2014

3


Overheden geven veel meer uit dan er aan belasting binnenkomt. En iemand betaalt daarvoor de rekening. Overheden zouden de belasting kunnen verhogen. Maar daar word je niet populair van. Er zou ook drastisch in de uitgaven kunnen worden gesneden. Daar word je ook niet populair van. Centrale banken laten daarom de rente voor spaarders steeds verder zakken. In Duitsland zijn al enkele banken (o.a. Deutsche bank) die een negatieve rente hanteren voor grote spaarders. Kort door de bocht betalen spaarders de rekening. Dat beweert de Telegraaf.

Sober leven om zo te sparen voor een veilige oude dag, dat gaat bijna niet meer. Een zeer lage rente in combinatie met inflatie en vermogensheffing, dat is geen aantrekkelijk perspectief. “Verantwoordelijke spaarders moeten betalen over hun moeizaam vergaarde spaargeld en lopen het risico hun geld kwijt te raken als de bank omvalt. Je koopkracht op peil houden met veilig sparen of extra inkomsten genereren via de veilige weg van rente is dus helaas verleden tijd.” Het is geen verhaal om vrolijk van te worden.

Spaarzaam leven en het mijden van risico’s wordt op deze manier wel erg ontmoedigd. Spaarders die rendement willen halen zullen meer en meer gaan speculeren op de beurs. Is dat een aantrekkelijk perspectief? Telegraaf: “De centrale banken hebben sinds enige jaren snode plannen. Sparen is tegenwoordig een doodzonde en wordt genadeloos afgestraft. Risico nemen, schulden maken en consumeren is hun dwingende devies.” Ik ben geen financieel expert. Maar dit lijkt me een doodlopende weg.

 

Posted in: Uncategorized