Overheden geven veel meer uit dan er aan belasting binnenkomt. En iemand betaalt daarvoor de rekening. Overheden zouden de belasting kunnen verhogen. Maar daar word je niet populair van. Er zou ook drastisch in de uitgaven kunnen worden gesneden. Daar word je ook niet populair van. Centrale banken laten daarom de rente voor spaarders steeds verder zakken. In Duitsland zijn al enkele banken (o.a. Deutsche bank) die een negatieve rente hanteren voor grote spaarders. Kort door de bocht betalen spaarders de rekening. Dat beweert de Telegraaf.
Sober leven om zo te sparen voor een veilige oude dag, dat gaat bijna niet meer. Een zeer lage rente in combinatie met inflatie en vermogensheffing, dat is geen aantrekkelijk perspectief. “Verantwoordelijke spaarders moeten betalen over hun moeizaam vergaarde spaargeld en lopen het risico hun geld kwijt te raken als de bank omvalt. Je koopkracht op peil houden met veilig sparen of extra inkomsten genereren via de veilige weg van rente is dus helaas verleden tijd.” Het is geen verhaal om vrolijk van te worden.
Spaarzaam leven en het mijden van risico’s wordt op deze manier wel erg ontmoedigd. Spaarders die rendement willen halen zullen meer en meer gaan speculeren op de beurs. Is dat een aantrekkelijk perspectief? Telegraaf: “De centrale banken hebben sinds enige jaren snode plannen. Sparen is tegenwoordig een doodzonde en wordt genadeloos afgestraft. Risico nemen, schulden maken en consumeren is hun dwingende devies.” Ik ben geen financieel expert. Maar dit lijkt me een doodlopende weg.
Slebus, Wim
24 november 2014
Rene, je gaat helemaal los! Iedere dag een blog! (ha, ha). Overigens alles in de Telegraaf is onjuist of gelogen tenzij andere media hetzelfde verhaal bevestigen.
Met vriendelijke groet,
wim slebus
renepetersoss
24 november 2014
Ja, Wim. Nu de verkiezingen voorbij zijn, heb ik relatief tijd over. Overigens is het in dit geval zeker juist wat de telegraaf beweert.
edwin de coster
26 november 2014
Een reactie op het sparen, als ik naar mijn persoonlijke situatie kijk en mijn inkomen en vaste lasten is dit niet meer haalbaar, net zoals bij 68% van de Nederlandse bevolking, dit is ook wel terug te zien in de aanvraag naar schuldhulp trajecten. Toch zouden we de ruimte moeten hebben om te sparen zoals je oudedag voorziening. De doelgroep die op latere leeftijd kan teren op hun hypotheek wordt ook steeds kleiner dus er zal toch echt iets moeten gaan komen waardoor sparen weer aantrekkelijk wordt en zeker niet bestraft wordt.
de stelling we moeten niet sparen maar consumeren, in deze tijd waarin we elke dag steeds meer geconfronteerd worden met de kosten van onze samenleving is dit geen juiste insteek om op langere termijn van te kunnen leven. Er zullen grote te korte gaan komen over enkele jaren.
Voor de vermogende die spaar ten goede hebben zullen negatieve spaar regelingen nog meer verloop naar buitenlandse banken betekenen, is dit wel zo gunstig voor de Nederlandse staat?
Kijkend naar het belegings principe, dan kan je alleen op langeretermijn sparen met tevens hoge risico’s, deze wereld economie is tegenwoordig zo onstabiel en snel beïnvloedbaar dat ik daar voor de gewoone burger geen zekerheid in zie en ook geen rendement.
conclusie de banken en de staat zijn de grootste criminelen op dit moment die hun zakken vullen met geld waar de werkende burger zo hard voor werkt. De oudedag voorzieningen zullen hierdoor onbetaalbaar worden en de maatschappij gaat daar over enkele jaren de rekening voor betalen.