Racisme

Posted on 17 november 2014

3


Oranjespeler Leroy Fer zette vrijdag een selfie van Memphis Depay met andere internationals op Twitter en Instagram. De foto werd gedeeld op social media. Er kwamen veel racistische reacties. Spelers werden vergeleken met apen, Zwarte Piet en domme slaven.

Ik weet niet hoe het met jullie zit. Maar ik schrik toch van dit soort berichten. Natuurlijk kun je op internet zonder enige nuance je ‘mening’ kwijt. Ook wanneer die ‘mening’ dom, gevaarlijk of verwerpelijk is. Iemand uitschelden voor aap, doe je net wat gemakkelijker als niemand weet wie je bent. En nog gemakkelijker als je je slachtoffer niet in de ogen hoeft te kijken.

Er gaan stemmen op om de racisten op het internet eens stevig aan te pakken. Ik begrijp de behoefte. Maar dat is kansloos natuurlijk. Net doen of racisme niet bestaat kan ook niet. Racisme is helaas van alle tijden. Goed onderwijs helpt. En normale mensen zouden zich meer dan nu kunnen uitspreken voor de acceptatie van alle mensen. Maar er is meer aan de hand.

Volgens mij heeft racisme te maken met angst. En dan bedoel ik niet de angst voor het onbekende. Want dat onbekende is er nu wel een beetje van af zou ik denken. Volgens mij zijn Nederlanders in toenemende mate echt bang voor mensen met een ander geloof of huidskleur. Aanhoudende berichten over onthoofdingen van IS, een groeiende stroom vluchtelingen, stelende Marokkanen in Nederland en de discussie rond Zwarte Piet, je zou er ook bang van worden.

De kans dat je in Nederland onthoofd wordt door de Islamitische Staat is niet heel groot. Het aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt, groeit. Maar is veel kleiner dan veel mensen denken. De meeste Marokkanen gedragen zich echt niet als Ali Baba en de veertig rovers. En de discussie over Zwarte Piet is geen aanval op de kern van ons bestaan. Maar ons gevoel zegt anders.

Zou het zo kunnen zijn dat media, belangengroepen en de overheid, baat hebben bij het uitvergroten van bestaande problemen? Angst verkoopt. Angst stuurt. Volgens de socioloog Frank Furedi, leven we in een cultuur van angst. En hij heeft gelijk. En racisme is daar een direct gevolg van. Als we geen racisme willen, moeten we af van die cultuur van angst. En daar hebben we allemaal invloed op.

 

 

B2a3P8zCAAA4Qj31

Posted in: Uncategorized