Eens! Subsidie erbij dus…?

Posted on 17 november 2014

8


Waarom hebben mensen zo’n hekel aan politici? Omdat ze van alles beloven. En omdat ze niets waarmaken. Dat is niet zo vreemd. Als je niets belooft, krijg je geen stemmers. Daarom beloven politici veel! Terwijl ze weten dat ze hun beloften niet kunnen waarmaken.

Eigenlijk is het heel simpel. Geld dat er niet is, kan niet worden uitgegeven. Dat is zo voor iedere mens, ieder gezin, en iedere overheid. Maar als politieke partij kun je dat prima ontkennen. Dan maak je gewoon een som die niemand snapt. En je zegt erbij dat de som echt wel klopt. En dat mensen die hem niet snappen, gewoon te dom zijn voor de waarheid. Zo ontloop je iedere discussie. En kun je beloven wat je wil.

Het zal niemand ontgaan zijn. In de gemeente Oss wordt er gestemd. En wel op 19 november. Iedere politieke partij wil zo veel mogelijk stemmen halen. Ook het CDA natuurlijk. Maar om nou dingen te beloven die je absoluut niet waar kunt maken? Ik weet het niet. Liever een paar stemmen minder en wat geloofwaardigheid meer.

De Socialistische Partij wil de bezuinigingen die het Rijk  gemeenten oplegt, compenseren uit gemeentelijke middelen. Bovendien willen ze verschillende belastingen verlagen, en subsidies  voor arbeid, onderwijs, toerisme, cultuur en leefbaarheid verhogen. Dat kan niet zonder dat iemand de rekening betaalt. Maar die som begrijpt toch niemand. Dus kun je  gewoon beloven wat je wilt.

Ook de Osse liberalen van de VVD, beloven van alles. Vier jaar geleden beloofden de Osse liberalen een Noordelijke Randweg, afschaffing van de honden- en toeristenbelasting, absoluut geen verhoging van gemeentelijke belastingen enzovoort enzovoort. Er is een reden waarom we de afgelopen vier jaar niets van die plannen gehoord hebben. Ze kunnen niet.

Politiek is geen spelletje. Het gaat niet om het beloven van dingen, waarvan je weet dat je ze niet waar kunt maken. Het gaat om goed besturen. En het gaat om kennis en kunde. Dingen beloven kan iedereen. Maar staan voor je principes dat is een heel stuk moeilijker. De afgelopen vier jaar heb ik hard gewerkt. En ben ik duidelijk geweest waar ik kon. Veel mensen zeggen tegen me dat ze waardering hebben voor het CDA. En dat ze 19 november op ons gaan stemmen. Ik hoop het. En ik denk het. Want aan loze beloften hebben we niets.

Posted in: Uncategorized