Opiniepeilingen

Posted on 16 november 2014

6


Meestal kunnen opiniepeilingen me niet zo boeien. Het land wordt tenslotte geregeerd door een regering en niet door Maurice de Hond. Maar zo vlak voor de lokale verkiezingen in Oss is dat toch anders. Het CDA passeert de VVD in de landelijke peilingen. En is ineens (virtueel) de tweede partij van het land. Vlak na de PVV. Maar voor de VVD, SP, D’66 en de PVDA. En ik merk dat dat iets met me doet. Wat landelijk kan, kan zeker in Oss.

Hoeveel precies, dat weet ik niet. Maar tientallen mensen hebben me persoonlijk laten weten dat ze nog nooit op het CDA hebben gestemd. Maar dat in Oss hun stem naar mij zal gaan. In Oss houden we geen opiniepeilingen. Maar de afgelopen weken ben ik er vaak naar gevraagd. “Hoe gaan jullie het doen, René? Jullie staan er goed voor. Geen zorgen. Een groei zit er zeker in!” En het klopt. Ik denk ook dat we  zetelwinst gaan boeken. Al zijn peilingen geen verkiezingen. Het moet eerst maar eens gebeuren. Mensen moeten wel gaan stemmen natuurlijk.

Ik vind het echt berespannend, die verkiezingen. Als lijsttrekker voel ik me toch verantwoordelijk. Als het hele team hard werkt, dan moet de spits wel scoren. Maar de voortekenen zijn goed. We hebben hele goede mensen op de lijst. We laten ons goed zien. En de afgelopen vier jaar ben ik van een jonge wethouder tot een stabiele factor uitgegroeid. Met een belangrijke en moeilijke portefeuille. Bovendien hebben we stevige lijntjes naar ‘s-Hertogenbosch, Den Haag en Brussel. Het helpt gewoon om lid te zijn van een landelijke partij.

Gisteren heb ik het eerste exemplaar van mijn boekje aan kamerlid Mona Keijzer gegeven. Het boekje heet ‘Bij de kern blijven’. En dat is precies wat we de komende dagen en jaren gaan doen. We blijven dicht bij onszelf, zijn zichtbaar in wijken en dorpen, en spreken over de dingen die er echt toe doen. Geen spelletjes, geen fratsen, gewoon CDA. Het zal spannend worden de komende dagen. Maar ik ga uit van zetelwinst. Ik ben benieuwd.

Posted in: Uncategorized