Verkiezingsbeloften

Posted on 9 november 2014

12


Verkiezingsdebatten zijn er in overvloed deze dagen. Elf in tien dagen geloof ik. Wat mij betreft eigenlijk wat veel van het goede. Maar door al die debatten worden standpunten wel helder. Zo maken veel partijen zich zorgen om de landelijke bezuinigingen op de zorg. Ik doe dat ook. Maar om die bezuinigingen beter op te vangen is geld nodig. En veel geld is er niet. Er moeten dus keuzes gemaakt worden.

Een euro kun je maar een keer uitgeven. Dat is nu eenmaal zo. En geld bijdrukken, dat kunnen we niet. Als er meer geld naar de zorg moet, en welke wethouder zorg zou daar tegen zijn, dan moet dat ergens vandaan komen. Dat kan maar op twee manieren. Of je verhoogt de belastingen of je geeft het ergens anders niet aan uit. Zo eenvoudig is dat.

De SP is duidelijk. Zij pleiten in hun verkiezingsprogramma voor een verhoging van de belastingen. Die verhoging komt het zwaarst neer op bezitters van grote huizen. Noem het gerust een nivelleringsfeestje. Hoe hoog de belastingverhoging precies zal zijn, is niet bekend. Maar een ding is duidelijk. Hij zal nooit groot genoeg zijn om al hun wensen te betalen.

Andere partijen zijn helemaal niet zo duidelijk waar het geld vandaan moet komen. Een noordelijke randweg, terugdraaien van verschillende bezuinigingen, afschaffen van honden- en toeristenbelasting, het is een kleine greep uit de wensen van de Osse politiek. Misschien kunnen we in de komende debatten komen tot een prioritering. Misschien kunnen we als lijsttrekkers aangeven welke wensen het zwaarst wegen? Ik ben benieuwd.

Posted in: Uncategorized