Mensen met schulden zijn een melkkoe geworden

Posted on 20 oktober 2014

6


Mensen die te maken krijgen met een deurwaarder, betalen vaak veel te hoge tarieven. Dat schrijft het AD. De kosten die een deurwaarder maakt, worden doorberekend. Daarvoor zijn in 2001 wettelijke tarieven vastgesteld. Inmiddels zijn de werkelijke kosten fors gedaald. Het verschil steekt de deurwaarder in zijn zak.

Burgers met schulden zijn in de loop der jaren alleen maar meer gaan betalen. Een eerste brief van de deurwaarder kost nu al 74,61 euro. Bij meer handelingen lopen de kosten vaak in de honderden euro’s. Grote instellingen weten dat deurwaarders geld verdienen door ‘teveel’ door te berekenen aan mensen met schulden. Ze maken daar gebruik van. En betalen deurwaarders nauwelijks voor hun diensten. “Een recent voorbeeld: op een aanbesteding van het CJIB schrijven deurwaarders zich momenteel in voor slechts 87 eurocent per vordering.” Dat is bijna gratis.

Volgens het AD, ging het Centraal Administratiekantoor nog verder. Zij wilden geld vràgen in plaats van betalen voor vorderingen. Daar is een stokje voor gestoken. Dat is maar goed ook. Het is toch grof. Een (semie)overheidsinstantie die niet betaald voor het innen van vorderingen, maar de kosten daarvan laat doorberekenen aan mensen met schulden. Wat mij betreft moet het snel geregeld worden. De wettelijke tarieven uit 2001 moeten worden aangepast. En zeker niet hoger meer zijn dan de werkelijk gemaakte kosten. Mensen met schulden hebben een probleem. Maar ze zijn zeker geen melkkoe. En al zeker niet voor de overheid.

Posted in: Uncategorized