Dood door drugs

Posted on 20 oktober 2014

9


Drie bezoekers van het Amsterdam Dance Event (ADE) zijn overleden door het gebruik van drugs. Dat is verschrikkelijk. De organisatie heeft veel moeite gedaan om te voorkomen dat mensen drugs gebruiken. Anders zouden ze geen vergunning hebben gekregen. De overleden feestgangers (21, 33 en 41 jaar) namen toch drugs. En blijkbaar met fatale gevolgen.

Drugs als XTC zijn altijd slecht. Maar drugs van beroerde kwaliteit zijn dat zeker. Je kunt er zelfs aan sterven. Er vallen vaker doden door (vervuilde) XTC. Ondanks alle maatregelen die organisatoren van festivals moeten nemen. Op zich begrijpelijk dus dat sommige politieke partijen feestgangers de mogelijkheid willen bieden hun drugs gratis te laten testen. Toch vind ik dat geen goed idee.

Volgens mij zijn er twee redeneringen mogelijk. Of je stelt dat XTC een gevaarlijk gif is dat verboden moet blijven. In dat geval nemen volwassen mensen bewust het risico dat ze zichzelf vergiftigen door zo’n pil te slikken. XTC gebruik je over het algemeen niet per ongeluk. En de meeste mensen zijn niet handelingsonbekwaam. Wie toch van plan is zo’n pil te nemen, kan ook de verantwoordelijkheid nemen hem van tevoren zelf te laten testen.

Je kunt ook van mening zijn dat XTC er gewoon bij hoort. En dat een verbod niet alleen nutteloos, maar ook schadelijk is. Het schijnt dat de meeste festivalgangers drugs gebruiken. Als je denkt dat mensen op een feestje niet handelingsbekwaam zijn en zo’n pilletje in een opwelling nemen, dan kun je ze maar beter gratis laten testen. Zo kunnen de ergste vergiftigingen worden voorkomen. Maar waar houdt de verantwoordelijkheid van een overheid op? Je kunt mensen niet voor iedere stommigheid behoeden.

Ik vind het een ingewikkeld probleem. ADE had zo’n 350.000 bezoekers. Als inderdaad bijna 60% van die deelnemers drugs gebruikt, dan werkt het verbod in elk geval niet. Iedereen weet inmiddels dat XTC rommel is. Voor de mensen die dat ondanks verschillende incidenten nog niet weten, zou de voorlichting best nog beter kunnen. Maar uiteindelijk zijn mensen zelf verantwoordelijk voor de rommel die ze tot zich nemen. Zolang XTC verboden is, moet de overheid geen gratis testen aanbieden.

Posted in: Uncategorized