Boerenverstand en ICT

Posted on 18 oktober 2014

7


Miljarden zijn er aan verspild. Aan ICT-projecten bij de overheid. Vaak projecten zonder kop, staart of duidelijk doel. Een commissie deed onderzoek. “Bij te veel ICT-projecten van de overheid is het een onoverzichtelijke boel zonder scherp uitgangspunt en zonder goede beheersing en aansturing. En helaas geldt dat vaak op alle niveaus, bij alle betrokken partijen en in alle stadia van de projecten.”

Het is werkelijk schokkend. Miljarden verspillen aan ICT-projecten, terwijl er zo zwaar moet worden bezuinigd op zaken die mensen echt raken! Wie wil bezuinigen, stopt eerst met verspillen, lijkt me. Maar zo werkt het blijkbaar niet. Schokkend is het zeker. Maar verbazen doet het niet. Om herhaling te voorkomen, stelt onderzoeksvoorzitter Ton Elias een ICT-commissie voor. Die commissie zou ieder project van boven de vijf miljoen moeten toetsen aan tien ‘boerenverstandsregels.’

Dat van die boerenverstandsregels klinkt me als muziek in de oren. En dan hoop ik dat in de commissie niet te veel mensen zitten die verstand hebben van ICT. Mijn ervaring is dat veel ‘experts’ de neiging hebben uit te leggen wat er allemaal mogelijk is. Antwoord op een eenvoudige vraag is vaak voldoende. De meeste ICT-functies worden helemaal nooit gebruikt. Maar ze maken een systeem wel nodeloos zwaar, kwetsbaar en ingewikkeld.  Hoe uitgebreider een systeem, en hoe meer er mogelijk is, hoe meer er mis zal gaan. Dat zegt mijn boerenverstand.

Computers zijn redelijk voorspelbaar. Maar mensen zijn wispelturig. Op papier kan het niet zo moeilijk zijn om een stabiel systeem te ontwerpen. Als zo’n systeem gebruikt zou worden zoals het ontworpen is, dan is er geen probleem. Maar mensen willen vaak net iets anders dan van tevoren gedacht. Of willen systemen koppelen die eigenlijk niet gekoppeld kunnen worden. En ook dan gaat het verkeerd. Ligt dat aan ICT’ers? Ja. Ligt dat aan gebruikers? Ja.

Zo’n commissie met boerenverstand is een goed idee. “Zorg eerst maar dat jullie het eens zijn over de vraag wat je nu precies wilt hebben, voor je miljoenen investeert.” Of: “Wie zorgt er voor dat het systeem gebruikt zal worden waar het voor ontworpen is?” En, nog belangrijker: “Gaan jullie al die functies ook echt gebruiken? Of maken die het systeem alleen maar nodeloos kwetsbaar en ingewikkeld?” Meestal het laatste waarschijnlijk. Kwestie van boerenverstand.

Posted in: Uncategorized