5-jarig meisje roept ‘pang pang’. (Opsluiten die griet..)

Posted on 12 oktober 2014

11


Een 5-jarige meisje dat een waskrijtje op een andere kleuter richtte en ‘pang pang’ zei, is keihard aangepakt door haar school in de Amerikaanse staat Alabama. Het meisje werd direct apart genomen door de directeur van de school. Ze moest een contract ondertekenen over moord en zelfmoord, waarin ze beloofde zichzelf of andere kleuters niets aan te doen. De school zegt dat dit ‘volgens protocol’ is.

In Amerika worden ze een beetje zenuwachtig van alles wat te maken heeft met vuurwapens en scholen. Dat begrijp ik best. Maar de manier waarop de vijfjarige kleuter is aangepakt, is echt een beetje overdreven. Toch is dat niet het meest schokkende aan het hele voorval. Echt schokkend is de manier waarop de school zich verdedigt. “Wij handelden volgens protocol.” Alsof iemand die een protocol volgt, zijn verstand niet meer te hoeft te gebruiken.

In eerste instantie zou je denken dat het aanpakken van kleuters die ‘pang pang’ zeggen, een typisch Amerikaans probleem is. Misschien is dat ook (nog) zo. Maar ook in Nederland lijken we steeds meer te geloven in protocollen als de oplossing voor alle problemen. Met een protocol is op zich niets mis. Er worden veel fouten door voorkomen. Maar protocollen kunnen ook het zicht op de werkelijkheid vertroebelen. Zeker als het er teveel worden. Laten we ons gezond verstand niet uitschakelen met al onze regeldrift. Kunnen we daar een protocol voor schrijven?

Posted in: Uncategorized