Ouderen moeten betalen voor gezelschap

Posted on 10 oktober 2014

4


“Er wordt bezuinigd op de thuiszorg, ouderen moeten omzien naar andere ondersteuning. Daar springen bedrijven op in. Hun product, ‘gezelschap tegen betaling’, vindt gretig aftrek.” Dat schrijft de Volkskrant. Hoe verdrietig is dat? Thuiszorg is er om je huis schoon te houden. Maar voor veel ouderen blijkbaar een middel tegen eenzaamheid. Door de bezuinigingen vanuit Den Haag valt dat sociale deel echt weg. En dus betalen sommige ouderen voor gezelschap. “Alsof er een kleinkind op bezoek komt dat echt belangstelling heeft.”

In wat voor een wereld leven we? Zijn we zo druk met onszelf dat we niet meer omkijken naar onze ouders en onze grootouders? Zou het echt zo erg met onze maatschappij gesteld zijn dat mensen moeten betàlen voor een beetje aanspraak? Natuurlijk, eenzame mensen hebben altijd bestaan. Er zijn mensen zonder familie en met een zeer klein sociaal netwerk. Die mensen moeten we als maatschappij een beetje helpen. Via welzijnsinstellingen bijvoorbeeld. Via de kerk, of bijvoorbeeld ‘de Zonnebloem.’ Maar de overheid en instellingen kunnen normaal menselijk contact echt niet vervangen.

Voor 25 euro per uur gaat een medewerker van het bedrijf Fleur de Dag met de oudere een uitstapje maken, foto’s bekijken of indien nodig mee naar de huisarts. Dat is een groeimarkt. Binnen een aantal jaar wil het bedrijf uit Noordwijk vestigingen hebben in heel Nederland. Er is blijkbaar behoefte aan dergelijke diensten. Voor sommige mensen biedt Fleur Op vast een hele uitkomst. Maar lang niet iedere oudere is kinderloos en alleen. En nu de overheid het bestrijden van eenzaamheid via thuiszorg niet meer ziet als een kerntaak, mag ik toch hopen dat kinderen en buren hun verantwoordelijkheid oppakken. Ik leef toch niet in een land waar kinderen hun ouders laten vereenzamen als de overheid geen gezelschap organiseert.

ouderen

Posted in: Uncategorized