Kamer hekelt gebruik IQ-toets

Posted on 5 oktober 2014

1


“Parlement eist ingrijpen bij middelbare scholen die leerlingen toelaten op basis van een IQ-test.” Dat schrijft het Brabants Dagblad. Het schijnt dat in de regio Waterland een IQ-test gebruikt wordt als een verkapte toelatingstoets. Dat is tegen de afspraken. En dus eist de Tweede Kamer maatregelen van staatssecretaris Sander Dekker.

Ik zal het maar eerlijk zeggen. Ik geloof er helemaal niets van. Een IQ-test zegt nog minder over het niveau van leerlingen dan de Cito-eindtoets. Een IQ-test is niet alleen een momentopname. Het is een zeer onbetrouwbare momentopname. En dan ook nog een die niets zegt over de leervorderingen van een kind. In Waterland hebben ze een IQ-test vooral nodig voor het aanvragen van extra middelen. En dat was het.

Staatssecretaris Dekker lijkt ‘toetsverslaafd’. En daar hebben de kamerfracties van PVDA, D’66, SP en het CDA maar een hekel aan. “Middelbare scholen mogen kinderen niet op basis van een score, een momentopname, aannemen of weigeren, maar moeten het advies van de basisschool overnemen.” Volgens CDA’ er Michel Rog zit het probleem in het systeem. “Scholen willen weten wie ze in huis halen. Want het ministerie rekent hen af op leerlingen die afzakken naar een lager niveau.”

De Tweede Kamer heeft deels gelijk. Staatssecretaris Dekker houdt wel erg van cijfertjes. En Michel Rog heeft zeker gelijk. Scholen worden eigenlijk gedwongen te selecteren aan de poort. Scholen die dat niet doen lopen een groot risico het stempeltje ‘zwak’ te krijgen. Maar met die verplichte IQ-test heeft dat allemaal niets te maken. Hoe meer ‘domme’ kindertjes op je school, hoe meer geld. En hoe meer kinderen je test, hoe groter de kans dat je ‘domme kindertjes’ vindt. Dat is een kwestie van centen en verder niets.

De overgang van kinderen van het primair naar het voortgezet onderwijs zit vol met perverse prikkels. Scholen die kinderen kansen bieden, worden daarvoor gestraft. En scholen die niet alles uit de kast halen om aan te tonen dat hun leerlingen zonder extra ondersteuning kansloos zijn, krijgen geen extra geld. Zij doen hun leerlingen dus vreemd genoeg tekort. In plaats van net te doen of scholen schandalig handelen, zouden kamerleden die perverse prikkels eens aan de orde moeten stellen. Dat zou pas echt een mooie discussie worden.

images

 

Posted in: Uncategorized