Uniformverbod

Posted on 27 september 2014

4


Uit angst voor terreur krijgen medewerkers van defensie het strenge advies niet langer in uniform naar hun werk reizen. Dat zou veel te gevaarlijk zijn. Wat is dat voor een boodschap? Een land dat aan haar soldaten vraagt hun uniform uit te trekken uit angst voor terreur, dat kan alleen in Nederland. Als zelfs soldaten schuilgedrag gaan vertonen, dan is het met onze weerbaarheid wel erg droevig gesteld.

Ik begrijp best dat een willekeurige medewerker van defensie meer risico loopt om doelwit te zijn van een aanslag, wanneer hij in uniform over straat loopt. En in die zin snap ik dat uniformverbod echt wel. Maar waar gaat dat heen met Nederland? Mogen homo’s nog hand in hand over straat lopen? Mogen joden nog een keppeltje op? En vrouwen? Mogen die überhaupt nog over straat?

In de jaren zeventig werd Duitsland geteisterd door de Rote Armee Fraction. De angst voor terreur hield heel Duitsland in haar greep.  Bondskanselier Helmut Schmidt deed na een brute moord en een gijzeling wat van hem verwacht mocht worden. Hij sprak het volk toe, en hield een indrukwekkende toespraak. Kijk dat filmpje! “Terreur heeft tot doel onze rechtsstaat te ondermijnen. En zal daar nooit in slagen. Terrorisme heeft geen toekomst. En Duitsland zal NOOIT wijken voor terreur.” Dat is beter dan soldaten streng te adviseren niet in uniform over straat te gaan.

Posted in: Uncategorized