Luister naar mij!

Posted on 25 september 2014

8


Voor ZOOMlive sprak ik drie kwartier lang met Joey, Kimberly en Nasir. Drie jonge, talentvolle en intelligente mensen. En alledrie hadden ze tot voor kort geen vaste woon of verblijfplaats.  Met hen sprak ik over hun verleden, het heden en hun toekomst. Mensen die voor hun werk moeten nadenken over de problemen rondom zwerfjongeren, kunnen veel van hen leren. Want deze jongeren kunnen haarfijn uitleggen wat goed gaat en wat juist niet. Een uitspraak van Kimberly was tekenend: “Ik heb met allerlei instanties te maken gehad. Maar niemand heeft ooit gevraagd wat ík wilde, vond of kon.” Het interview is hier te zien.

Volgens de jongeren is echte hulp vaak praktisch van aard. Maar veel hulpverleners komen niet op het idee naar hun mening te vragen. Er is aanbod van hulp genoeg. Maar maatwerk is het bijna nooit. Daardoor is hulp zelden passend. En voelen de jongeren zich soms onbegrepen en zeker niet geholpen. Joey: “Als je zoveel stress hebt om een probleem, dan kunnen hulpverleners praten wat ze willen, dan valt er niks te helpen. Dan moet dat hoofdprobleem weg.”

“Ik had een boel schulden. Daardoor had ik veel stress en sliep ik ’s nachts slecht.” Dat vertelde Nasir. Hij kreeg hulp. Niet met zijn schulden. Maar hij kreeg wel een psycholoog die hem kon helpen om te gaan met stress. “Maar ik wist goed waarom ik niet kon slapen. Omdat ik steeds aan mijn schulden moest denken.” Ook Kimberly had schulden. Deels opgelopen omdat haar ex-vriend massa’s bekeuringen kreeg met een scooter die op haar naam stond. Ze kreeg het niet voor elkaar die scooter van haar naam te krijgen. “Jongeren lopen tegen heel veel van zulke praktische dingen aan.”

Het valt niet mee om je als jongere een weg te banen door de jungle die het leven heet. En zeker niet wanneer je te maken krijgt met drugs, schulden of woonproblemen. Hulpverleners proberen wel te helpen. Maar ze lopen net als jongeren tegen de grenzen van regelgeving en mogelijkheden aan. Maatwerk is het nooit. En daardoor helpt hulp zelden. We vergeten vaak aan jongeren te vragen welke hulp ze het meest nodig hebben. Ze vertellen het wel. Maar we luisteren zelden. Een ding is zeker. Niets helpt zolang het niet aansluit bij de behoefte van degene die geholpen wil worden. Soms willen jongeren het wel uitschreeuwen: “Luister gewoon eens naar mij!!”

 

Posted in: Uncategorized