Megaheffing voor basisscholen

Posted on 20 september 2014

1


De Belastingdienst legt basisscholen honderdduizenden euro’s naheffingen op voor de vergoeding die zij betalen aan overblijfouders. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. De vergoeding die ouders krijgen (ongeveer tien euro per overblijfbeurt) is te hoog volgens de belastingdienst. Michel Rog, van het CDA, vindt dat die heffingen moeten stoppen.

“Onderwijsgeld moet naar onderwijs,” aldus Michel Rog. “We willen met elkaar een participatiesamenleving. Deze ouders helpen de school. En dat vindt het CDA juist heel wenselijk.” Natuurlijk heeft Rog gelijk. Het is belachelijk dat scholen enorme bedragen moeten betalen aan de belastingdienst omdat ze ouders een kleine vergoeding geven. Dat is op zijn minst overdreven. En in ieder geval bijzonder slecht voor het onderwijs.

Eigenlijk vind ik het ook vreemd dat sommige scholen blijkbaar een vergoeding moeten betalen, omdat ze anders geen ouders bereid vinden een handje toe te steken. Het is net als bij een voetbalclub. Je kunt je kind niet aanmelden en als ouder denken dat daarmee alle verantwoordelijkheid is afgekocht. Af en toe moeten kinderen naar een uitwedstrijd worden gebracht. En iemand moet de shirtjes wassen. Voor een school geldt iets vergelijkbaars.

Binnen de participatiemaatschappij verwachten we meer en meer van mensen. En dus zullen er meer discussies volgen over de grens tussen betaald en onbetaald werk en het al dan niet verstrekken van vrijwilligersvergoedingen. Het lijkt me goed die discussie eerst fatsoenlijk te voeren, voordat de belastingdienst enorme heffingen op gaat leggen. Het zou zomaar kunnen dat er nu gehandhaafd wordt met regeltjes die binnenkort achterhaald blijken te zijn. Michel Rog heeft gelijk.

Posted in: Uncategorized