Zwartepietenwet

Posted on 15 september 2014

6


Het is pas september en de pepernoten liggen al weer in de schappen. Dat is al irritant. Maar helaas blijft het daar niet bij. We hadden al het gezeur van belangengroepen van ‘slachtoffers,’ die op hoge toon eisen dat Zwarte Piet niet langer zwart mag zijn. En al helemaal geen zwarte knecht. Voortaan moeten we spreken over een ‘meewerkend voorman’ met de naam Roetpiet. Vervolgens was het herschrijven van Sinterklaasliedjes wereldnieuws. En nu komt, godbetere het, de PVV met een wetsvoorstel waarin staat dat Zwarte Piet ook echt zwart moet zijn. De lol is er nu echt van af.

Een onschuldig kinderfeest hoort een kinderfeest te zijn. Dat Sinterklaas al lang niet meer de goedheiligman is, maar een net zo commerciële variant van de kerstman, daar heb ik inmiddels mee leren leven. Maar het wordt echt vervelend wanneer tegenstanders van Zwarte Piet mij in het kamp van onverholen racisten plaatsen, wanneer ik uitleg dat Zwarte Piet alleen zwart is omdat hij zo heet. En het wordt helemaal onverdraagelijk wanneer Geert Wilders met zijn PVV zich opwerpt als hoeder van Nederlandse tradities. En wel op de voor hem kenmerkende onverdraagzame wijze. Wettelijk verplichten hoe gemeenten de intocht van Sinterklaas moeten regelen… Bah, bah!

Sinterklaas is geen onschuldig kinderfeest meer. De Sint wordt gegijzeld door commercie en politiek. En dat is doodzonde. Gelukkig is onze dochter net te oud om in de Sint te geloven en net te jong om zich druk te maken over de politiek. Een zwartepietenwet… tsss.

images

Posted in: Uncategorized