Cannabis

Posted on 21 juli 2014

5


Het gebruik van cannabis is in Nederland doodnormaal geworden. In de beeldvorming is cannabis zo slecht nog niet. En we zijn trots op ons liberale drugsbeleid. Zo trots dat we de negatieve effecten pas zien nu het eigenlijk te laat is. De hennepteelt schijnt alleen in Tilburg  al 800 miljoen euro per jaar op te leveren. En politie en justitie staan in hun strijd tegen hennepteelt en andere drugscriminaliteit feitelijk machteloos. “Er valt gewoon niet tegenop te handhaven.” 

De romantiek rondom cannabis is er inmiddels wel een beetje van af. Oude hippies met een paar plantjes ‘voor eigen gebruik’ zijn vervangen door keiharde criminelen die letterlijk nergens voor terugdeinzen. Burgmeesters worden bedreigd, er is een toename van drugshandel, van witwassen en van liquidaties. En de minder schadelijke varianten van cannabis zijn door veredeling inmiddels zo rijk aan THC geworden dat de term ‘softdrugs’ de lading echt niet meer dekt. Cannabis is zo slecht dus wel. In alle opzichten. Het wordt tijd dat we het onder ogen zien. Ons drugsbeleid is failliet.

Er gaan veel stemmen op om cannabis te legaliseren. Mensen die daar tegen zijn worden soms zelfs een beetje hypocriet gevonden. “Alcohol verbieden we toch ook niet? En alcohol is veel schadelijker dan wiet!” Misschien hebben voorstanders van legalisering een punt. Gereguleerde wietteelt door de overheid zou criminelen de wind deels uit de zeilen nemen. Een overheid als drugsdealer, het zal even wennen zijn. Maar er valt iets voor te zeggen. Toch zou het misschien nog beter zijn als we iets aan de vraagkant zouden doen.

In mijn jeugd was roken heel normaal. De asbak stond bij wijze van spreken op de rand van mijn wiegje. Tegenwoordig is dat ondenkbaar. Iemand die rookt in de buurt van zijn kinderen wordt nog net niet gemeld bij het meldpunt voor kindermishandeling. Maar veel scheelt het niet. Iedereen weet hoe slecht sigaretten zijn. En uitgebreide overheidscampagnes hebben zeker effect gehad. Je bent als roker inmiddels een uitzondering. En dat is maar goed ook.

In Nederland wordt nog altijd vergoelijkend gesproken over het gebruik van cannabis. Misschien wordt het tijd dat de overheid net zo veel energie stopt in het ontmoedigen van cannabis als in het gebruik van tabak. Roken op TV is verboden. Maar drugsgebruik op radio en televisie dat kan dan weer wel. Het wietblad is ons nationaal symbool geworden. Cannabis is schadelijk. Zeker voor kinderen. In plaats van politiek correct te spreken over legalisering zou het beter zijn als we drugs in woord en daad zouden ontmoedigen. Met roken had het veel effect. Laten we het met cannabis net zo proberen.

 

 

Unknown-2

 

Posted in: Uncategorized