Oorlogsretoriek

Posted on 20 juli 2014

2


De ramp met vlucht MH17 is met geen pen te beschrijven. En de manier waarop de Russisch gezinde rebellen en president Poetin met de situatie omgaan is van een stuitende arrogantie die grenst aan het ongelofelijke. Begrijpelijk dat emoties hoog oplopen. Maar een beetje realiteitszin zou geen kwaad kunnen. Oorlogsretoriek leidt niet tot een oplossing.

In een open brief aan minister Jeanine Hennis-Plasschaert roept ene adjudant Marcel op “Nederlandse militairen naar Oost-Oekraïne te doen afreizen en – in overleg met de legitieme autoriteiten – met alle mogelijke en daartoe geëigende middelen het initiatief te hernemen, het momentum te pakken en de slachtoffers geven waar zij recht op hebben.” Heel veel mensen lijken het met hem eens. “Waarom sturen we commando’s naar Mali, terwijl ze in Oekraïne nodig zijn?” Volgens Spitsnieuws bereidt Nederland in samenwerking met de VS zelfs een invasie voor. Dat bericht is natuurlijk onzin. Maar de sfeer wordt gezet.

Ook de Britse minister-president Cameron spreekt zich uit: “Elegante woorden en mooie verklaringen zijn geen vervanger voor echte actie”, aldus Cameron. “Het is tijd om onze macht, onze invloed en onze middelen te laten gelden.” De Australische premier Abbot doet er een schepje boven op: “Grote landen die kleinere landen pesten horen niet in deze wereld thuis.” En de Amerikaanse senator Mc Cain spant de kroon: “Russia, there will be hell to pay.” Ondertussen vinden ze het in Rusland allemaal prachtig. Sinds de annexatie van de Krim stijgt de populariteit van Poetin naar een recordhoogte. Volgens het onderzoeksbureau Gallup steunt liefst 83% van de Russen president Poetin, ongeacht de gevolgen.

Gelukkig is premier Rutte verstandiger en houdt hij het hoofd koel. “Militair ingrijpen is niet aan de orde. Onze eerste prioriteit is het terughalen van de lichamen.” Het is goed dat de wereld Rusland laat merken dat er een grens is overschreden. En het is goed dat sancties worden uitgebreid. Als Rusland politiek en economisch de paria van de wereld dreigt te worden is de kans dat Poetin bijdraait het grootst. “Militaire plannen baseren op gevoelens van woede en onmacht leidt tot helemaal niks,” zegt generaal bd. Van Kappen in een reactie, “alleen maar tot escalatie en enorme problemen.” Waar oorlogsretoriek toe kan leiden herdenken we op 28 juli. Dan is het precies 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Met zijn kalme optreden maakt Rutte zich misschien niet populair. Verstandig is hij wel.

 

 

 

    

Posted in: Uncategorized