Voedselbank voor labrador

Posted on 11 juli 2014

4


De manier waarop Marlylinn van Dam in Trouw spreekt over de door haar opgerichte voedselbank voor dieren is hartverwarmend. Ze ontmoet en helpt mensen die te weinig geld hebben om voedsel voor hun huisdieren te kopen. Toch voelt een voedselbank voor dieren wel erg ongemakkelijk. En hoe zit het met eenzaamheid?

“Kijk deze meneer, die verloor zijn baan”, laat van Dam optekenen. “Die woont met vier grote herders in een appartementje. Hij heeft alleen banken in zijn huiskamer staan voor de honden. Als zijn beesten maar gelukkig zijn.” Ik schreef er al eerder een blog over. Maar de vraag is of de mijnheer uit het voorbeeld echt geholpen is, wanneer een ander het voer voor zijn honden betaald. Hij zal de ondersteuning prima kunnen gebruiken, daar twijfel ik niet aan. Maar ik kan me zo maar voorstellen dat zijn echte probleem op die manier niet wordt aangepakt.

Ik zet geen enkel vraagteken bij de intenties van mensen als Van Dam. Ze geniet er van om mensen en dieren te helpen. En heeft absoluut een heel groot hart en heel veel energie. Maar een klant legt wat mij betreft de vinger op de zere plek. “Zo’n dier kost erg veel geld. Geld dat ik eigenlijk niet heb. Maar ze is er altijd voor me.” Armoede bestaat. Er zijn mensen die met schrikbarend weinig geld moeten rondkomen. Maar vaak is eenzaamheid de zwaarste vorm van armoede.

Van Dam brengt wekelijks een boel voedselpakketten voor dieren bij mensen thuis. Dat is mooi. Mensen kunnen veel troost hebben van een huisdier. En het is prettig als de kosten door anderen betaald worden. Maar ik denk dat veel mensen nog beter geholpen zouden zijn, wanneer ze uit hun isolement gehaald zouden worden. Ik denk dat de man met vier herdershonden op een klein appartementje misschien nog meer behoefte heeft aan aanspraak dan aan hondenbrokken.  

 

 

Posted in: Uncategorized