Zwarte Pieten

Posted on 5 juli 2014

9


Gastblog van Sint- en Pietfan Johan Berendsen

Ik maak me ernstig zorgen over het mooiste feest dat Nederland kent, het Sinterklaasfeest.
Met hart en ziel ben ik aan Sint en Piet verknocht. Zo’n 40 jaar heb ik beide rollen gespeeld.
Ik ben de goedheiligman en ik ben Zwarte Piet. Met alles wat ik in me heb verwerp ik de gedachte dan Sint en Piet rascistisch zijn. Sint en Piet staan boven deze discussie, zij houden van alle kinderen en zijn wat dat betreft kleurenblind. Sint en Piet zijn niet het probleem. Discriminatie en racisisme is het probleem. Groot en klein, blank of anders gekleurd, met of zonder baard, samen vechten we tegen een intolerante samenleving. 

De discussie rondom Zwarte Piet kan wel eens gaan zorgen voor meer intolerantie naar elkaar en maakt het probleem alleen maar groter. Ik heb ze al langs zien komen, uitspraken zoals ” Zie je wel, die buitenlanders pakken niet alleen onze banen maar ook ons feest af.” De rillingen lopen over m’n rug als ik de discussie zie ontaarden in verwijten en verdachtmakingen.
Sint en Piet mogen niet terecht komen in het kamp van goed en fout, mogen niet het symbool worden van intolerantie. Sint en Piet zijn er voor iedereen.
Hoe zorgen we ervoor dat dit feest weer van iedereen wordt? 
Hoe bouwen we bruggen en zorgen we ervoor dat we grote en kleine mensen insluiten in plaats van uitsluiten?

Ik weet dat er veel creatieve sinterklaasprogrammamakers zijn. Op scholen,verenigingen en in Sinterklaascomités worden elk jaar verhaallijnen bedacht om de komst van de Sint nog spannender, leuker en gezelliger te maken. ik daag jullie allemaal uit om een programma te schrijven dat de brug slaat tussen de voor en tegenstanders. Een programma dat ruimte biedt aan onze prachtige traditie en elke zweem van discriminatie van zich af werpt.
Kom op ervaren en beginnende programmaschrijvers, laat van je horen. Pak deze uitdaging op en bouw de brug tussen alle Nederlanders. Maak een prachtig Sinterklaasprogramma.Ik ga in de vakantie een poging wagen, jij ook? Ik hoop dat jullie deze oproep willen delen. 
Vol verwachting klopt mijn hart.

Sint- en Pietfan Johan Berendsen

Posted in: Uncategorized