Inperken beleidsvrijheid van gemeenten

Posted on 2 juli 2014

1


De PVDA wil de beleidsvrijheid van gemeenten inperken. Ze wil dat geld dat vanuit het Rijk beschikbaar wordt gesteld voor armoedebeleid, voortaan wordt gelabeld. Zodat het niet naar eigen wens kan worden besteed aan andere zaken.

Ik ben ook tegen bezuinigen op armoedebeleid. Zeker in deze tijd. Dat is een heel slecht idee. En ik vind inderdaad dat geld dat bedoeld is voor armoedebeleid daar ook voor gebruikt moet worden. Maar gemeenten krijgen geld via het gemeentefonds. En mogen binnen bepaalde grenzen zelf bepalen hoe ze dat geld besteden. Een democratisch gekozen meerderheid binnen de gemeenteraad gaat daar over. Zo werkt onze democratie. En zo moet dat wat mij betreft blijven.

Wanneer de tweede kamer ook nog tot in detail gaat bepalen waaraan gemeenten hun geld uitgeven, dan is de gemeente niets meer dan een uitvoeringsorgaan van rijksbeleid. Schaf de gemeente als overheid dan ook gewoon af. En organiseer per regio een ambtelijke organisatie die efficiënt uit moet voeren wat den Haag bedacht heeft. Het is kiezen wat mij betreft. Of gemeenten gaan ergens over, of ze gaan nergens over. En als je dat laatste vindt, zeg dat dan ook. 

 

 

Posted in: Uncategorized