Ervaring telt

Posted on 28 juni 2014

0


In de voetbalwereld weten ze het wel. Een toernooi win je met mannen en niet met alleen maar jongens. Enthousiasme en talent zijn belangrijk. Maar uiteindelijk geeft ervaring en de bereidheid om hard voor elkaar te werken de doorslag. Niet voor niets kiezen de beste landen voor ervaren coaches. Van Gaal, Zaccheroni,  Scolari, Sabella, Querioz, Prandelli en Pinto, ze zijn allemaal de zestig (ruim) gepasseerd. En ze zijn op de toppen van hun kunnen.

Wie naar de cijfers kijkt die weet dat ervaring telt. En dat het met alleen maar jong enthousiasme echt niet gaat. Het Nederlands elftal bestaat uit jonge gasten. En presteert tot nu toe uitstekend. Maar het verschil wordt gemaakt door de ervaren mannen. Robben, Van Persie, Kuijt en Sneijder presteren niet alleen zelf, ze nemen de ‘jongens’ op sleeptouw.

Volgens mij werkt het overal zo. En heeft ervaring ook in het bedrijfsleven een grote meerwaarde. Toch zien werkgevers over het algemeen weinig in oudere werknemers. En dat is jammer. Eenmaal zonder werk en boven de vijfenvijftig, schijn je op de arbeidsmarkt nog maar heel weinig waard te zijn. Toch blijkt uit onderzoek dat oudere werknemers juist vaak productiever zijn dan hun jonge collega’s. En ze maken bovendien minder fouten.

Net als in de voetbalwereld is in het bedrijfsleven een heel jong team niet goed voor de productiviteit. Ieder team heeft ervaring nodig. Natuurlijk zijn sommige oudere werknemers mentaal al met pensioen. En fysiek zwaar werk zal met het klimmen van de jaren steeds moeilijker worden. Maar uit ervaring kan ik zeggen dat ook niet iedere jonge docent over de juiste mentaliteit beschikt. En dat de beste resultaten worden behaald, wanneer jeugdig enthousiasme wordt gekoppeld aan ervaren ‘dragende’ spelers. Waar je tijdens het kijken naar een potje voetbal je al niet aan moet denken. 

Posted in: Uncategorized