Ziekenhuizen mogen winst gaan maken en die uitkeren aan investeerders. Dat hebben VVD, PVDA en D’66 besloten. Private investeringen zouden de kwaliteit van de zorg moeten verbeteren. Het zal wel aan mij liggen. Maar dat gelooft toch zeker niemand? Investeerders willen rendement en dat is niet hetzelfde als betere zorg. Ziekenhuizen zullen dus vooral investeren in zaken die geld opleveren. En als je winst uitkeert aan investeerders, dan besteed je dat geld toch niet aan de zorg? Hoe kan dat de kwaliteit verhogen?
Ik weet het, nog niet zo heel lang geleden was het CDA ook voor marktwerking in de zorg. Dat is gelukkig verleden tijd. Eigenlijk is al langer bekend dat marktwerking in de zorg juist prijsopdrijvend werkt. Wanneer je als ziekenhuis of als specialist betaald wordt per medische ingreep, dan zullen er meer ingrepen plaatsvinden. Ook wanneer dat voor een patiënt niet per se noodzakelijk is. Iemand van negentig die slecht ter been is en milde pijnklachten heeft in het heupgewricht, is meer geholpen met pijnmedicatie dan met een nieuwe heup. Maar zolang er per nieuwe heup wordt afgerekend, zal die nieuwe heup er komen. De schoorsteen moet tenslotte roken.
Al in 2010 waarschuwden huisartsen voor de wildgroei aan modieuze poliklinieken in ziekenhuizen. Want daar valt geld mee te verdienen. “De snotterpoli, de overgangspoli en de vage-klachtenpoli – ze drijven de kosten in de zorg omhoog en hebben zelden toegevoegde waarde voor de kwaliteit van zorg. Patiënten worden hier gezien door medisch specialisten die duurder zijn dan huisartsen. En dat is helemaal niet nodig.” De huisartsen hadden natuurlijk gelijk. Aanbod creëert ook vraag. Dat maakt de zorg duur en het aanbod versnipperd. Het is toch niet zo moeilijk volgens mij. Als ziekenhuizen winst moeten maken om hun investeerders tevreden te stellen, is dat precies wat er gaat gebeuren. En dat is echt iets anders dan de kwaliteit van zorg verbeteren. Ziekenhuizen die winst gaan uitkeren? Geen goed idee!
Peter J.J. Fransen
27 juni 2014
Dag René,
Dank voor je bijdrage. Ik ben het helemaal met je eens.
Nu nog ervoor zorgen dat het in concreet beleid wordt omgezet.
Met vriendelijke groet,
Peter Fransen
Robert-Jan Steegman
27 juni 2014
René, je kijkt als een leraar naar het ondernemen. Kosten gaan voor de baat uit, niet andersom. Investeerder gaan dus eerst zorgen voor een betere zorg waarna hopelijk de beloning volgt in de vorm van een winstuitkering. Dit houdt de investeerder en de ziekenhuisdirectie scherper dan nu wanneer het gewoon komt aanwaaien. En het is aan de arts (niet het ziekenhuis) en de zorgverzekeraar om te bepalen welke behandeling wordt gekozen.
De poliklinieken waar jij badinerend over spreekt doen het vaak heel goed, neem die voor knieklachten in Mill en de borstkankerkliniek in Bilthoven.
Kortom , het leek warempel meer op een SP-propagandastuk dan op weer een René Peters wijsheid… 😉
Jan van Velthoven
27 juni 2014
Er zitten natuurlijk allang nogal wat commerciële bedrijven in de ziekenzorgkolom. Gewone bedrijven met winstoogmerk, maar ook met een missie. Apotheken, fysio’s, tandartsen, laserklinieken etc. Prima ervaringen mee. Bij voldoende en slimme regulering door overheid en voldoende tegenspel door concurrenten en afnemers (zoals de commerciële ziekenkostenverzekeringen) werkt dat prima. Of het nou de zorg is of een andere tak van sport. Neem een andere gevoelige sector. Is er ooit een kwaliteitskrant gemaakt door de overheid? Commercie noch overheid hebben een exclusieve aanspraak op passie, efficiëntie, effectiviteit, winstbejag, kwaliteit, en wat voor andere zaken dan ook. Een winstgevende onderneming kan wel degelijk bijdragen aan kwaliteitsverbetering, kostenbeheersing en klanttevredenheid.
Winst die je uitkeert besteedt je aan zorg doordat deze de investeringsbereidheid vergroot en een kader creëert dat beheersing activeert en verspilling bestrijdt. En winst schijnt nog extra te motiveren ook. Het lijken wel mensen die ondernemers.
john hacking
27 juni 2014
Politici: wie gelooft er nou in sprookjes? En wie betaalt de echte prijs? Ziekenhuizen kunnen er dan wel voor zorgen de mensen zoveel mogelijk geholpen kunnen worden, maar wie bewaakt de geldhonger van de managers? Nu de discussie gaat losbarsten over betaalbare medicijnen, of mensen met kanker nog mogen worden behandeld met dure medicijnen ook al verlengen die het leven maar een of twee maanden, wordt snel duidelijk hoe straks de vlag er bij zal hangen: uit kosten overwegingen/ lees minder winsten voor de aandeelhouders / zal straks uw behandeling niet kunnen plaatsvinden…etc etc. die kant gaat het uit en met de marktwerking inde zorg betaalt de patiënt de echte rekening. Het is tragisch dat een land als Nederland die kant uitgaat en dat de politiek het hele zorgverhaal niet als een investering ziet in kwaliteit van leven, van humaniteit en als een kans om de economie echt te stimuleren. Kostenbesparing zal er altijd zijn maar als er nu winsten moeten worden uitgekeerd komt dat stuk nog meer onder druk te staan. Ik geloof nooit dat dát goed gaat hoe mooi er ook over gepraat wordt. Nederlandse politici geloven te veel in ideologie (zoals marktwerking – al lang achterhaald) of sociale cohesie tussen mensen (participatiemaatschappij – terwijl niemand meer tijd heeft want er moet brood op de plank en de rest is voor vakantie en amusement) etc etc.
De Noodkreet (@denoodkreet)
30 juni 2014
Zorg is geen ondernemen, maar zorg. Het is hebzucht (marktwerking) die de zorg om zeep helpt. Dit is geen linkse of sp gedachte, maar gezond verstand. Klasse zorg is niet voor iedereen weggelegd Robert-Jan Steegman.