Ziekenhuizen mogen winst uitkeren

Posted on 27 juni 2014

5


Ziekenhuizen mogen winst gaan maken en die uitkeren aan investeerders. Dat hebben VVD, PVDA en D’66 besloten. Private investeringen zouden de kwaliteit van de zorg moeten verbeteren. Het zal wel aan mij liggen. Maar dat gelooft toch zeker niemand? Investeerders willen rendement en dat is niet hetzelfde als betere zorg. Ziekenhuizen zullen dus vooral investeren in zaken die geld opleveren. En als je winst uitkeert aan investeerders, dan besteed je dat geld toch niet aan de zorg? Hoe kan dat de kwaliteit verhogen?

Ik weet het, nog niet zo heel lang geleden was het CDA ook voor marktwerking in de zorg. Dat is gelukkig verleden tijd. Eigenlijk is al langer bekend dat marktwerking in de zorg juist prijsopdrijvend werkt. Wanneer je als ziekenhuis of als specialist betaald wordt per medische ingreep, dan zullen er meer ingrepen plaatsvinden. Ook wanneer dat voor een patiënt niet per se noodzakelijk is. Iemand van negentig die slecht ter been is en milde pijnklachten heeft in het heupgewricht, is meer geholpen met pijnmedicatie dan met een nieuwe heup. Maar zolang er per nieuwe heup wordt afgerekend, zal die nieuwe heup er komen. De schoorsteen moet tenslotte roken.

Al in 2010 waarschuwden huisartsen voor de wildgroei aan modieuze poliklinieken in ziekenhuizen. Want daar valt geld mee te verdienen. “De snotterpoli, de overgangspoli en de vage-klachtenpoli – ze drijven de kosten in de zorg omhoog en hebben zelden toegevoegde waarde voor de kwaliteit van zorg. Patiënten worden hier gezien door medisch specialisten die duurder zijn dan huisartsen. En dat is helemaal niet nodig.” De huisartsen hadden natuurlijk gelijk. Aanbod creëert ook vraag. Dat maakt de zorg duur en het aanbod versnipperd. Het is toch niet zo moeilijk volgens mij. Als ziekenhuizen winst moeten maken om hun investeerders tevreden te stellen, is dat precies wat er gaat gebeuren. En dat is echt iets anders dan de kwaliteit van zorg verbeteren. Ziekenhuizen die winst gaan uitkeren? Geen goed idee!

Posted in: Uncategorized