“De pensioenen in Nederland zijn redelijk gegarandeerd. Maar we moeten ons niet rijk rekenen. Het kan geen kwaad na te denken over andere vormen van oudedagsvoorziening.” Dat zegt staatssecretaris Klijnsma in een interview met het AD. “Ik ken mensen met een moestuin. Dat levert veel groente en fruit op.”
Klijnsma ligt zwaar onder vuur sinds die uitspraak. Ze wordt er om weggehoond en bespot. En partijvoorzitter Spekman wist niet hoe snel hij in het openbaar afstand van zijn minister moest nemen om de electorale schade nog een beetje binnen de perken te houden. Oké, haar voorbeeld is erg slecht gekozen. En het roept onterecht het beeld op van oude mensen die moeten zwoegen op het land omdat hun pensioentje niet genoeg zou zijn om van te leven. Haar oproep was dus erg onhandig. Maar was ze ook onjuist?
“We zijn er altijd vanuit gegaan dat ons pensioen voor 100 procent was gegarandeerd, maar dat is niet zo”, aldus Klijnsma. “Pensioenfondsen moesten door de economische crisis zelfs kortingen doorvoeren. Dat ondervinden we nu.” Daar heeft Klijnsma gewoon gelijk in. Niet iedereen krijgt het pensioen waarop hij gerekend heeft. En ik ben geen econoom. Maar dat zal misschien nog wel erger worden. Wanneer Klijnsma waarschuwt dat we ons niet rijk moeten rekenen voor wat betreft ons pensioen, is dat geen leuke boodschap. Maar wel een wijs advies.
Ik denk dat Klijnsma knap chagrijnig was toen ze het AD opensloeg. Want de vet gedrukte kop: “Klijnsma: vul je pensioen aan met een moestuin,” is echt niet de kern van haar verhaal. “Klijnsma: reken je met je pensioen niet rijk,” zou vast niet genoeg aandacht hebben getrokken. Eigenlijk is haar onhandige voorbeeld in de beeldvorming de kern van haar verhaal geworden. Dat is niet helemaal eerlijk. Ze raadt mensen ook aan om hun hypotheek af te lossen als dat kan. “Want wie gratis woont, heeft weinig pensioen nodig.” Ook dat is misschien geen leuke boodschap. Maar wel een juiste. Dan was er geen rel en had ik een ander onderwerp voor mijn blog moeten vinden. Tsja.
G vd Heijden
23 juni 2014
Het is natuurlijk een misvatting dat we ons pensioen “krijgen”.
Vanaf je 25e leg je maandelijks een fors bedrag opzij om te sparen voor je pensioen.
In ieder geval in mijn geval is deze maandelijkse bijdrage verplicht.
Ik kan met dit geld dus niets anders doen, geen hypotheek aflossen of moestuintje kopen, wat ik misschien wel liever zou doen.
Ik ben voorstander van pensioenen en collectief sparen, simpelweg omdat je dat onafhankelijker maakt van een aantal factoren, zoals bijvoorbeeld inflatie of domme pech (want je bent met een grote groep, dus dat ene geval waarin het goed gaat wordt gedekt door een heleboel andere gevallen waarbij het goed gaat).
Via een aantal (sommige realistisch, andere achterhaald of domweg idioot) rekenmethoden wordt dan berekend wat het spaarpotje wat je nu hebt opgebouwd waard is op het moment dat je 65 bent.
Ik ben geen pensioenexpert, maar heb wel via mijn werk als OR-lid en betrokkenheid bij overgang van het ene naar het andere pensioenfonds wat bagage meegekregen.
Zoals met zoveel van die sociale vangnetten zijn ook de pensioenen al leeggemolken voordat ze gevuld waren.
Denk bijvoorbeeld aan pensioenuitkering gebaseerd op je laatstverdiende salaris. Dat is ook wat, net voor je pensionering krijg je flink opslag. Het kost je bedrijf bijna niets, maar je gaat toch met een vet salaris met pensioen!
Tegenwoordig wordt dat geïndexeerd op je gemiddeld verdiende salaris, gecorrigeerd met de inflatie.
De pensioengerechtigde leeftijd van 65 is gebaseerd op de gemiddelde overlijdingsleeftijd van destijds.
Intussen worden we met z’n allen 10 jaar ouder.
Maar o wee, als we dan een jaartje langer door moeten werken…. Dat kan toch echt niet, is dan de punblieke opinie.
Tsja mensen, het is keuzes maken…
De pot zal aan de ene kant gevuld moeten worden, om het aan de andere kant uit te kunnen geven…
Misschien dat Klijnsma dat een beetje duidelijker kan maken…
Wij werkenden hebben maar zo’n 40 jaar om onze financiele zaken op orde te krijgen.
Om dan ook nog te sparen om het daarna nog 20 jaar te overleven, valt niet mee. Daarom doen de loonslaven dat veelal verplicht.
Misschien dat we ook eens kunnen kijken hoe luxe wij het hebben in vergelijking met bijna willekeurig welk buitenland.
In de meeste landen nemen gepensioneerden een bijbaan om te overleven…
Dirk K.
23 juni 2014
http://www.nu.nl/politiek/3809583/klijnsma-noemt-moestuin-uitspraak-niet-handig.html