Aalmoestuin

Posted on 22 juni 2014

2


“De pensioenen in Nederland zijn redelijk gegarandeerd. Maar we moeten ons niet rijk rekenen. Het kan geen kwaad na te denken over andere vormen van oudedagsvoorziening.” Dat zegt staatssecretaris Klijnsma in een interview met het AD. “Ik ken mensen met een moestuin. Dat levert veel groente en fruit op.” 

Klijnsma ligt zwaar onder vuur sinds die uitspraak. Ze wordt er om weggehoond en bespot. En partijvoorzitter Spekman wist niet hoe snel hij in het openbaar afstand van zijn minister moest nemen om de electorale schade nog een beetje binnen de perken te houden. Oké, haar voorbeeld is erg slecht gekozen. En het roept onterecht het beeld op van oude mensen die moeten zwoegen op het land omdat hun pensioentje niet genoeg zou zijn om van te leven. Haar oproep was dus erg onhandig. Maar was ze ook onjuist?

“We zijn er altijd vanuit gegaan dat ons pensioen voor 100 procent was gegarandeerd, maar dat is niet zo”, aldus Klijnsma. “Pensioenfondsen moesten door de economische crisis zelfs kortingen doorvoeren. Dat ondervinden we nu.” Daar heeft Klijnsma gewoon gelijk in. Niet iedereen krijgt het pensioen waarop hij gerekend heeft. En ik ben geen econoom. Maar dat zal misschien nog wel erger worden. Wanneer Klijnsma waarschuwt dat we ons niet rijk moeten rekenen voor wat betreft ons pensioen, is dat geen leuke boodschap. Maar wel een wijs advies.

Ik denk dat Klijnsma knap chagrijnig was toen ze het AD opensloeg. Want de vet gedrukte kop: “Klijnsma: vul je pensioen aan met een moestuin,” is echt niet de kern van haar verhaal. “Klijnsma: reken je met je pensioen niet rijk,” zou vast niet genoeg aandacht hebben getrokken. Eigenlijk is haar onhandige voorbeeld in de beeldvorming de kern van haar verhaal geworden. Dat is niet helemaal eerlijk. Ze raadt mensen ook aan om hun hypotheek af te lossen als dat kan. “Want wie gratis woont, heeft weinig pensioen nodig.” Ook dat is misschien geen leuke boodschap. Maar wel een juiste. Dan was er geen rel en had ik een ander onderwerp voor mijn blog moeten vinden. Tsja.

foto-6

Posted in: Uncategorized