Veel ouderen komen nooit meer buiten

Posted on 21 juni 2014

4


Veel ouderen in verpleegtehuizen komen nooit meer buiten. Dat schrijft het AD op basis van een inventarisatie van vakbond AbvaKabo FNV. Er werden veel misstanden in zorginstellingen gemeld. Maar verreweg de meeste meldingen gingen over eenzaamheid onder ouderen en gebrek aan aandacht. 

De werkdruk is hoog binnen de ouderenzorg. Soms onverantwoord hoog. Dat blijkt wel uit de inventarisatie van de vakbond. Personeel heeft haar handen vol aan ‘het hoogst noodzakelijke’. En heeft zelfs dan soms tijd tekort. “Personeel wil wel wandelen met bewoners, maar het ontbreek ze simpelweg aan tijd, zegt Lilian Marijnissen van Abvakabo FNV. ‘Ik was laatst in verpleeghuis in Delft, daar was een hele afdeling al 2 jaar niet meer buiten geweest.”

Het is goed dat er aandacht is voor de werkdruk binnen de ouderenzorg. Laat dat maar aan Lilian Marijnissen over. Die is daar een kei in. Maar ik wil aandacht vragen voor een ander probleem. Als het waar is dat hele afdelingen van verpleegtehuizen al twee jaar niet meer buiten zijn geweest, dan ligt dat niet alleen aan de werkdruk van het personeel. Dan neem ik aan dat hele afdelingen al twee jaar geen bezoek meer hebben gehad. En dat is ook een grof schandaal.

Natuurlijk is het zo dat sommige ouderen geen familie of vrienden hebben. En sommigen hebben wel familie maar die woont ver weg. Maar het kan toch niet zo zijn dat dat voor al die ouderen die nooit meer buiten komen geldt? Zou het nu echt zo zijn dat alle aandacht die ouderen krijgen van het verplegend personeel moet komen? Mijn moeder zit gelukkig niet in een verzorgingstehuis. Maar als ze er zat dan weet ik zeker dat ze regelmatig buiten kwam. Een hele afdeling die al twee jaar niet meer buiten is geweest. Dat is inderdaad een schande. En echt niet alleen vanwege de werkdruk. Kom op zeg. Het zijn je ouders.

Posted in: Uncategorized