Mein Kampf

Posted on 20 juni 2014

3


“Ongeacht de inhoud, in een vrij land worden geen boeken verboden,” stelt JOVD-voorzitter Christiaan Kwint. Het Openbaar Ministerie wil een galeriehouder vervolgen omdat hij exemplaren van Mein Kampf van Adolf Hitler in de verkoop had. En de jonge VVD’er is het daar niet mee eens. “In Mein Kampf worden walgelijke standpunten verkondigd, maar het verbieden van boeken is een schandalige inperking van onze vrijheid van meningsuiting.”

Een interessant standpunt van de JOVD. En heel liberaal natuurlijk. Maar vrijheid van meningsuiting is echt iets anders dan het verheerlijken van haat en antisemitisme. En niemand kan beweren Hitler’s boek met een korreltje zout genomen moet worden. Met uitzondering van een enkele verknipte holocaust-ontkenner is iedereen het er wel over eens dat Mein Kampf niet gewoon een slecht geschreven boekje is. Het is een een gevaarlijk stuk nazi-propaganda. Zo’n boek verbieden is geen schandalige inperking van vrijheid van meningsuiting. Dat is heel verstandig.

In de Haagse gemeenteraad is ophef ontstaan over een raadslid dat de terroristische organisatie ISIS verheerlijkt. “Leve ISIS”, schrijft Abdoe Khoulani. “En in shaa Allah op naar Bagdad om dat schorem aldaar aan te pakken.” Niet iedereen reageert onverschillig op de uitspraken van Khoulani. Ook liberale leden van de Haagse gemeenteraad reageren geschokt op zijn uitspraken. En dat is niet zo vreemd na een week vol berichten over standrechtelijke executies en oorlogsmisdaden, waaraan naar het schijnt ook Nederlandse jihadi’s hebben deelgenomen. 

Het is niet verboden om te sympathiseren met een terroristische organisatie. Dat schreef minister Opstelten donderdag aan de Tweede Kamer. Maar het is niet toegestaan om aan te sporen tot deelname aan de gewapende strijd in bijvoorbeeld Syrië of Irak. Dat verbod lijkt me wel te omzeilen. Tenminste als ik de gedachtekronkels van de JOVD volg. Zolang het werven van moslimstrijders maar in gedrukte vorm plaatsvindt, is het verbieden daarvan een ‘schandalige inperking van onze vrijheid van meningsuiting.’ Een overzichtelijk standpunt. Maar geen erg verstandig standpunt. 

 

Posted in: Uncategorized