Rekentoets

Posted on 14 juni 2014

2


Staatssecretaris Dekker zet door met de reken- en taaltoets. Dat schreef hij vrijdag aan de tweede kamer. De rekentoets, die dit jaar nog geen verplicht deel uit maakt van het eindexamen, was een regelrechte slachtpartij. Het regende onvoldoendes op alle niveaus.  “Maar,” zo benadrukt Dekker, “als een leerling zakt, dan maakt hij het volgend jaar de toets veel beter.”

Het NRC heeft berekend dat slechts 45% van alle havisten een voldoende haalde voor de rekentoets. Ik geeft Dekker deels gelijk. Als op de havo flink meer gerekend wordt, dan zal het niveau behoorlijk kunnen stijgen. Maar voor de lagere niveau’s van het vmbo (alles onder de voormalige mavo) ligt dat anders. Daar slaagde maar 39% van de leerlingen. En een groot deel van hen kan gewoon niet beter. Deze leerlingen moeten allemaal minimaal het niveau 2F halen. Onder dat niveau kun je volgens de overheid niet goed meedoen in de maatschappij. Op dit moment kan 61% van alle ‘lagere vmbo’ers’ dat dus blijkbaar niet. Om te kijken of je zelf niveau 2F haalt, maak je deze test. Ik ben benieuwd of iedere lezer hem foutloos maakt.

Vooral binnen de lagere niveau’s van het vmbo leverde de rekentoets dus een slagveld op. En wanneer straks de taaltoets verplicht wordt dan zullen we daar de overtreffende trap van zien. Het is de vraag hoe nuttig het is voor deze kinderen. En of je sommige kinderen niet beter met de handen kunt laten werken. Maar als je de praktijkvakken nou afschaft en alleen nog taal en rekenen geeft, dan zal die 39% best een flink eind kunnen stijgen. En zelfs dan zal een deel van de leerlingen het gewenste niveau niet behalen. Deze leerlingen zullen dus nooit examen kunnen doen. En dus op het ROC ook geen vak meer kunnen leren. Dan krijgt Sander Dekker toch gelijk. Dan kunnen mensen die het niveau van taal en rekenen niet aankunnen, inderdaad niet meer goed meedoen in de maatschappij.  Knap gedaan mijnheer Dekker.

 

 

Posted in: Uncategorized