Staatssecretaris Dekker zet door met de reken- en taaltoets. Dat schreef hij vrijdag aan de tweede kamer. De rekentoets, die dit jaar nog geen verplicht deel uit maakt van het eindexamen, was een regelrechte slachtpartij. Het regende onvoldoendes op alle niveaus. “Maar,” zo benadrukt Dekker, “als een leerling zakt, dan maakt hij het volgend jaar de toets veel beter.”
Het NRC heeft berekend dat slechts 45% van alle havisten een voldoende haalde voor de rekentoets. Ik geeft Dekker deels gelijk. Als op de havo flink meer gerekend wordt, dan zal het niveau behoorlijk kunnen stijgen. Maar voor de lagere niveau’s van het vmbo (alles onder de voormalige mavo) ligt dat anders. Daar slaagde maar 39% van de leerlingen. En een groot deel van hen kan gewoon niet beter. Deze leerlingen moeten allemaal minimaal het niveau 2F halen. Onder dat niveau kun je volgens de overheid niet goed meedoen in de maatschappij. Op dit moment kan 61% van alle ‘lagere vmbo’ers’ dat dus blijkbaar niet. Om te kijken of je zelf niveau 2F haalt, maak je deze test. Ik ben benieuwd of iedere lezer hem foutloos maakt.
Vooral binnen de lagere niveau’s van het vmbo leverde de rekentoets dus een slagveld op. En wanneer straks de taaltoets verplicht wordt dan zullen we daar de overtreffende trap van zien. Het is de vraag hoe nuttig het is voor deze kinderen. En of je sommige kinderen niet beter met de handen kunt laten werken. Maar als je de praktijkvakken nou afschaft en alleen nog taal en rekenen geeft, dan zal die 39% best een flink eind kunnen stijgen. En zelfs dan zal een deel van de leerlingen het gewenste niveau niet behalen. Deze leerlingen zullen dus nooit examen kunnen doen. En dus op het ROC ook geen vak meer kunnen leren. Dan krijgt Sander Dekker toch gelijk. Dan kunnen mensen die het niveau van taal en rekenen niet aankunnen, inderdaad niet meer goed meedoen in de maatschappij. Knap gedaan mijnheer Dekker.
renepetersoss
14 juni 2014
Even een drietal citaatjes uit mijn timeline op facebook:
40 min. · Bewerkt · Vind ik leuk · 3
Ma van den Hoven Uit toets wiskunde de vraag:
Ik heb 2 pakken melk van elk 1 liter. In een glas gaat 200 ml.
Vraag: hoeveel GLAZEN kan ik volschenken met die twee pakken melk?
Antwoord van een van mijn leerlingen:
TWEE PAKKEN..
Rene Peters Ma van den Hoven Tsja. Meer oefenen zou de staatssecretaris zeggen.
32 min. · Vind ik leuk · 1
Marvin Kling En mevrouw Van den Hoven besteedde al zoveel tijd aan het uitleggen van het recept en het uitrekenen van ml/cl/l!
Nog meer oefenen, dan hadden we geen tijd meer om biefstuk te bakken, of te leren pannenkoeken om te gooien zonder spatel!
9 min. · Bewerkt · Vind ik leuk
Rene Peters Marvin Kling Juist dat is de kern van het verhaal!!!!
7 min. · Vind ik leuk · 1
Marvin Kling Rene Peters dat had ik door. Het wordt alleen wel erg tastbaar als je het naar een les kunt verplaatsen waar je zelf in hebt gezeten!
Op papier klinken onderwijsvernieuwingen meestal erg mooi maar het wordt op deze manier wel interessant om een stap verder te denken!
6 min. · Bewerkt · Vind ik niet meer leuk · 1
Rene Peters Ook dat is het punt Marvin Kling. De staatssecretaris heeft wel een abonnement op de bibliotheek maar geen ervaring met het vmbo.
4 min. · Vind ik leuk · 1
Marvin Kling Daar lijkt op ja. Ga er als excellente leraar maar aanstaan om leerlingen van b.v. AKA (MBO-assistent op de Leijgraaf) naar F2 te helpen!
Niks ten nadele van die leerlingen maar ik wens elke docent succes, dat heeft hij/zij hard nodig!
Zojuist · Vind ik leuk
Vincent Van Wersch
16 juni 2014
Als je iedereen op de middelbare school moet leren rekenen, ben je simpelweg te laat. DE vruchtbare leeftijd daarvoor ligt op de lagere school.