Gedrag en consequenties

Posted on 19 mei 2014

2


Wat te denken van het volgende. Ik loop met mijn dochter (8) door de stad. Op een gegeven moment lopen we langs twee jonge mannen die een agent aan het uitschelden zijn. En wel op een manier waar de honden geen brood van lusten. De agent had de jongens namelijk aangesproken omdat ze iets op de grond hadden gegooid. Het lukte de agent om de jongens te kalmeren. En na een paar minuten vervolgde ieder zijn weg. Probleem opgelost zou je zeggen. Maar wat heeft mijn dochter nu geleerd?

“Papa, de politie is toch de baas? Waarom deed hij niets toen de jongens gingen schelden?” Ik heb haar uitgelegd dat het soms beter is om even niets te doen. Om te voorkomen dat een situatie uit de hand loopt. Maar ze begreep het niet. “Mag je de politie dus zomaar uitschelden? Dat kan toch niet?” Nee dat kan inderdaad niet. De agent heeft het urgente probleem keurig opgelost. Een vervelende situatie in het centrum van Oss is verholpen zonder dat er een grote rel van gemaakt is. En zonder dat het winkelende publiek er last van heeft gehad. Maar het belangrijke probleem is waarschijnlijk iets groter geworden.

Het wereldbeeld van mijn dochter is een beetje aan het wankelen gebracht. Sommige dingen doe je gewoon niet. Iets zomaar op de grond gooien bijvoorbeeld. En als je wordt aangesproken wanneer je dat toch doet, dan zeg je sorry en ruim je het alsnog op. Dat werkt niet altijd zo. Dat weet ze nu. Je kunt iets op de grond gooien en vervolgens een agent verrot schelden zonder dat dat consequenties heeft. Wat mijn dochter nu weet, wisten de jongens al lang. En ze gedragen zich naar die kennis. Ik had mijn dochter liever een andere les geleerd. Dat lijkt me toch iets om over na te denken. En niet alleen voor de politie. Thuis, op straat, op het werk of op school, aan gedrag horen consequenties vast te zitten. Ook wanneer dat niet goed uitkomt.

 

Posted in: Uncategorized