Puisterige examenkandidaat

Posted on 15 mei 2014

0


Het Landelijk Actie Komitee Scholieren (Laks) heeft een klacht ontvangen van een leerling die zich niet kon concentreren vanwege de puist in de nek van iemand die voor hem zat. Dat is een leuke grap natuurlijk. En het trekt onmiddellijk de aandacht. Zo komen er wel meer geweldige klachten binnen. Over een knappe docente die alleen al door haar verschijning het maken van een examen volstrekt onmogelijk maakt. En over zoemende TL-verlichting in een gymzaal die iedere logische gedachtegang bruut verstoort.

Het aantal klachten (ook de serieuze) lijkt ieder jaar te stijgen. Verreweg de meeste klachten gaan niet over vermeende misstanden. Bijna alle klachten gaan over het niveau van een examen. Zo gaven veel VWO-leerlingen aan dat de teksten toch wel erg moeilijk waren. “En ook de vragen waren moeilijk te beantwoorden.” Dat lijkt me geen reden tot een klacht. Dat lijkt me de bedoeling. Er is met die klachten iets anders aan de hand. Zouden leerlingen gewend kunnen zijn dat massaal klagen over een te moeilijk proefwerk een soepelere normering oplevert?

“Media hebben geen invloed op normering,” kopt scholieren.com. Dit naar aanleiding van woedende reacties op een blog over een Havo-examen dat ‘goed te doen’ zou zijn geweest. Gelukkig heeft beeldvorming in de media inderdaad geen invloed op de normering. En ook het aantal klachten bij het LAKS heeft dat niet. Dat veel leerlingen dat wel geloven geeft te denken. “Ik wil dat iedereen een klacht indient. Dan gaan de media daar over schrijven. En dan passen ze de norm wel aan.” Dat zegt ene Lotte in een reactie. Een ding heeft Lotte zeker geleerd. Dat klagen helpt. Zeker als je dat met de hele klas doet. Maar goed leren helpt vast nog beter. Succes!

Posted in: Uncategorized