“Tweederde van de mensen die voor hun eten afhankelijk zijn van de voedselbanken, heeft niet altijd genoeg of gezond te eten.” Dat zegt Judith Neter van de Vrije Universiteit. “Het is schrikbarend dat er in een welvarend land als Nederland zoveel voedselbankklanten zijn die niet de mogelijkheid hebben om voldoende of gezond te eten.”
Judith Neter is voedingsdeskundige. Ze concludeert dat de inhoud van voedselpakketten bij voedselbanken niet altijd voldoende gezond en gevarieerd is. Daar kan ze best gelijk in hebben. En er wordt in Nederland (net als in de rest van de westerse wereld) inderdaad veel goed voedsel weggegooid. Dat is jammer. Want veel klanten van voedselbanken zouden er blij mee zijn. Tot zover ben ik het met Neter eens.
Neter heeft verstand van voeding. Maar van sociale zekerheid heeft ze geen kaas gegeten. Haar aanname dat mensen in Nederland voor hun eten volledig afhankelijk zouden zijn van voedselbanken klopt gewoon niet. Natuurlijk kunnen heel veel mensen dat steuntje in de rug erg goed gebruiken. Maar in Nederland gaat niemand dood van de honger. Ook niet wanneer de voedselbanken morgen de deuren zouden sluiten.
Ieder mens is verantwoordelijk voor zijn eigen voedingspatroon. Wat je eet bepaal je tenslotte zelf. Neter lijkt te vinden dat die verantwoordelijkheid niet geldt voor klanten van de voedselbank. Want “die hebben niet de mogelijkheid om gezond te eten.” Maar voedselbanken zijn niet verantwoordelijk voor een uitgebalanceerd dieet. En het is een misverstand dat verse groenten veel duurder zijn dan gehaktballen en friet. Misschien wil Neter een door de overheid vastgesteld dieet voor mensen in de bijstand of de schuldhulpverlening? En pleit ze eigenlijk voor een soort ‘bijstand in natura’? Neen, de verantwoordelijkheid voor wat mensen in hun mond stoppen moeten voedselbanken en gemeenten niet willen overnemen. Dat gaat me echt veel te ver.
Dirk K.
20 mei 2014
René, wist je, dat bijvoorbeeld bij de JUMBO (nu meer dan 300 winkels, straks als de rest is omgebouwd meer dan 600 winkels in NL) … Dat bij deze JUMBO’s levensmiddel de 2 dagen “voor de datum zijn” allemaal worden uit gesorteerd en weggegooid.
Ja, er worden zo dagelijks 1000de kg ‘goede levensmiddel’ weggegooid en ook niet aan voedselbanken of zo verstrekt. => Alles wordt door specialbedrijven vernietigt. Want JUMBO wil voorkomen, dat mensen met afgelopen producten terug komen om ze te gaan ruilen. De 7 zekerheden, de versheid garantie zeg maar, van de JUMBO….
Voedselbanken kregen vroeger wel wat, maar nu niet meer. Ze wilden namelijk ‘hoge aantallen’ van het zelfde product om het gerechter te kunnen verdelen (is mijn info)
Als je wist wat er bijvoorbeeld aan gebak, brood en groente wordt uit gesorteerd, en dat elke avond!
Maar ook kant en klaar maltijden en zuivelproducten alles wat 2 dagen voor afloop van de datum is => alles gaat uit de schappen en wordt vernietigt.
Bijvoorbeeld ook zo’n stoplichtverpakking van paprika’s. Als er aan één iets mankeert, gaan alle drie paprika’s de vernietiging in.
Vroeger als het nog Super de Boer was, kwamen er nog 35% stikkers op. Ik kocht altijd deze dingen, waren hier toch snel op. Maar daar begint JUMBO niet aan… Het is beleid, wat zo in Veghel is besloten. Hier iets van onze buren:
http://www.planet-wissen.de/sendungen/2013/10/30_muelltaucher.jsp
Het is echter niet 1 op 1 over te brengen naar de Nederlandse situatie. Want de containers zijn hier allemaal achter slot en grendel. In de globale problematiek en ander thema’s (kromme komkommer) daar wordt ook nog op ingegaan.
Vroeger zag ik op n’ grote “afvalbeurs” grote machines de er op gespecialiseerd waren om yoghurt weer uit de bekers te halen om alles beter te kunnen recyclen… Waar gaat het heen met deze wereld? Als er zelfs geen groene daken mogen bestaan.
Meulenbroek@localhost
22 mei 2014
Hallo René,
Helemaal mee eens. Bovendien kun je aan het einde van de weekmarkt hele kratten en dozen vol gezond voedsel ophalen voor een habbekrats. Zit wel een vlekje of een deukje op, maar nog steeds heel gezond en vers.
Groetjes Désirée