“Het museum”

Posted on 11 mei 2014

6


Mijn mond viel open. Maar ik zei niks. Uitpuffend na een indrukwekkend bezoek aan Auschwitz-Birkenau zaten we aan een biertje in het stadje Oświęcim, op een steenworp afstand van Auschwitz I. “En, hoe vonden jullie het museum?” Het museum? Er is hier ruim een miljoen keer een mens letterlijk in rook opgegaan. En de lokale bevolking spreekt van een museum? Hoe reageer je daar nu op?

Het is natuurlijk niet de schuld van de bevolking van het Poolse stadje dat de SS juist deze plek uitkoos voor het bouwen van de grootste industriële moordmachine die de mensheid ooit gekend heeft. En al helemaal niet de schuld van een vriendelijke ober die vijftig jaar na de ‘bevrijding’ door de Russen is geboren. Maar het is wel een feit dat men nu en toen precies wist wat een kilometer verderop aan de hand was. En dat men daar nu en toen geld aan (heeft) verdiend. Waarschijnlijk kan niemand leven in het constante besef van wat daar gebeurd is. En maakt men nu, net als vroeger, het beste van de omstandigheden. Niet meer en niet minder. Het zij zo.

Ruim een miljoen bezoekers trok Auschwitz-Birkenau in 2013. Bijna net zoveel als het aantal Joden dat daar tijdens de oorlog aan zijn einde is gekomen. “En dat is belangrijk,” aldus onze gids. “Vooral omdat er nog steeds mensen zijn die het bestaan van de holocaust ontkennen. Die alle getuigenissen en verhalen afdoen als een volgend hoofdstuk in ‘het Joodse complot’ met als enige doel de mensheid te domineren.”  Mensen zijn als soort en als individu hardleers. Ik ben vergeten in welke taal. Maar op de deur van een van de meest beruchte celblokken uit Auschwitz I stond een citaat van de Spaanse filosoof George Santayana: “Zij die zich het verleden niet herinneren, zijn gedoemd haar te herhalen.” Ik gun heel veel mensen een verschrikkelijk, maar leerzaam bezoek. En ik gun de mensen uit Oświęcim hun museum. Hoe kunnen ze anders?

 

 

. foto-4foto-3foto-5

 

 

Posted in: Uncategorized