“Sorry, ik heb mijn kind niet onder controle”

Posted on 7 mei 2014

5


Ouders van overlast gevende jeugd worden op het gedrag van hun kinderen aangesproken. Vaak zijn dat hele normale ouders, met hele normale banen, die wonen in hele normale huizen. En heel vaak zijn de ouders best van goede wil. Maar ook heel vaak geven ouders aan dat hun kind gewoon niet luistert. “Ik vrees dat ik te laat begonnen ben met opvoeden.”

Hoe erg moet dat zijn voor een ouder? Om tegen pakweg een wijkagent te moeten toegeven dat je kind gewoon niet doet wat je zegt?  Toch zag je dat als ouder wel aankomen natuurlijk. Dat hij niet luistert is niet iets waar je pas achter komt wanneer een wijkagent je komt vertellen dat je zoon op een doordeweekse dag ’s avonds laat op straat de boel afbreekt. Dat maak je mij niet wijs. Ik snap best dat het moeilijk is een jongen van negentien onder controle te krijgen. Maar als je dan pas begint met grenzen stellen, ben je rijkelijk aan de late kant.

Niet zo heel lang geleden liep ik een dagdeel stage bij het peuterwerk, vlak naast een basisschool. De voornaamste taak van het peuterwerk leek kinderen zo te vormen dat ze, tegen de tijd dat ze leerplichtig zijn, überhaupt kunnen functioneren binnen een klaslokaal. Ik ben er echt van geschrokken dat kinderen van een peuterjuf moeten leren dat ze moeten luisteren naar een volwassene, niet altijd keihard moeten gillen als ze hun zin niet krijgen, andere kinderen niet moeten slaan, en op een stoel horen te zitten tijdens het eten. “Het is echt niet vanzelfsprekend dat ze dat thuis leren hoor.”

Toen onze dochter heel klein was deed ze voor het eerst iets wat eigenlijk niet kon. Ik moest er hartelijk om lachen. Mijn vrouw vroeg of ik het zelfde gedrag ook leuk zou vinden tegen de tijd dat onze dochter achttien zou zijn. “Natuurlijk niet zeg, stel je voor!” “Dan zou ik nu vast beginnen haar dat af te leren.” Mijn vrouw had (zoals zo vaak) gelijk. Nee is ook een antwoord. Grenzen stellen moet. En daar kun je maar het beste direct mee beginnen. Ik verwacht het niet. Maar helemaal uitsluiten dat mijn dochter later de fout in gaat kan ook ik niet. Maar niemand zou tegen een wijkagent moeten verzuchten dat hij te laat begonnen is met opvoeden.

 

Posted in: Uncategorized