Steeds minder mannen geven les op de basisschool. Dat blijkt uit een onderzoek van CNV-onderwijs. Niks nieuws natuurlijk. Deze trend is al veel langer zichtbaar. En over de vraag hoe erg dat is lopen de meningen uiteen. Bovendien weet ik niet in hoeverre de ‘verjuffing’ van het onderwijs binnen afzienbare tijd überhaupt oplosbaar is. Want waar moeten al die mannen vandaan komen? Niet van de Pabo in elk geval. Want daar zitten ze niet.
Hoe dan ook geeft het CNV een aantal aanbevelingen waar best naar gekeken zou kunnen worden. “Volgens onze leden zijn mannen meer voor het onderwijs te interesseren door een beter salaris en meer carrièremogelijkheden te bieden. Een zakelijker cultuur, meer nadruk op techniek en praktische vaardigheden, normale werkdagen, minder lullen en meer poetsen, meer specialisatie en terug naar de primaire taak, het lesgeven, zullen ook helpen om het vak aantrekkelijker te maken voor mannen.” Dat zegt voorzitter van CNV Onderwijs Joany Krijt in het AD. Daar zal mevrouw Krijt vast gelijk in hebben. Maar ook voor vrouwen zal het onderwijs zo aantrekkelijker worden.
Een belangrijke reden om af te haken, zijn de administratieve lasten. Die lopen volgens Krijt de spuigaten uit. “Daardoor gaan veel talentvolle mannen en vrouwen voor het onderwijs verloren.” Ook daar zal niemand het mee oneens zijn. Hoe minder administratieve lasten hoe beter. Maar het verminderen van die taken zal niet helpen om specifiek mannen voor het onderwijs te behouden. Zou de echte oorzaak van feminisering van het onderwijs kunnen liggen in de steeds lager wordende sociale status van het vak van onderwijzer(es)? En het feit dat elders gewoon meer te verdienen valt? Ik heb wel eens horen beweren dat vrouwen die eigenlijk iets anders willen, toch werkzaam binnen het onderwijs blijven omdat het parttime kan, en relatief gemakkelijk met het moederschap te combineren is.
Of de feminisering werkelijk een probleem is laat ik in het midden. En of de aanbevelingen van de CNV er toe zullen leiden dat de trend gekeerd kan worden geloof ik niet. Maar werken binnen het onderwijs verdient wel een veel hogere maatschappelijk status dan nu het geval is. Niet voor niets vertrouwen we onze kinderen een groot deel van de week aan het onderwijs toe. Daar hoort respect tegenover te staan. En een fatsoenlijke beloning. Alleen zo kunnen we de beste mensen, man of vrouw, voor het onderwijs behouden.
Robert-Jan Steegman
6 mei 2014
Tja, als leraren ongestraft wethouder mogen worden 😉