Stel mishandelt ambtenaar 2

Posted on 4 mei 2014

11


“Ieder verhaal heeft twee kanten,” stelt Lies in een reactie op mijn vorige blog, waarin ik schreef over de Osse aanpak rond omgaan met agressie. “Mensen kunnen uit onmacht en angst dingen doen die ze normaal nooit zullen doen.” Het is wat mij betreft een veelgebruikt excuus en misverstand. Mensen hebben altijd een keuze en een eigen verantwoordelijkheid.

Tijdens een interview met Humberto Tan op RTL-4 sprak kickbokser Badr Hari voor het eerst over de vechtpartij tijdens Sensation White, waarbij hij zakenman Koen Everink invalide schopte. Ook deze zaak had twee kanten, aldus Hari. Daarmee insinuerend dat Everink de ellende deels over zichzelf had afgeroepen. “Bovendien maakt de media alles erger dan het was”.

Een 16-jarig meisje uit Uden is vrijdagavond door de politie opgepakt, omdat ze in ziekenhuis Bernhoven een verpleegster met de dood bedreigd zou hebben. De patiënte was opgenomen, maar kon zich kennelijk niet vinden in de huisregels van het ziekenhuis. En al helemaal niet in de manier waarop ze door de verpleegster op haar gedrag werd aangesproken.

En in Ede is een 23 jarige man opgepakt omdat hij een broedende zwaan onthoofd heeft. “Ik heb het gedaan, maar ik was onder invloed van drank en drugs.” Brett S tenslotte, die samen met vrienden uit Turnhout in Eindhoven een weerloos slachtoffer meerdere malen tegen zijn hoofd schopte, heeft spijt van zijn daden. “Een jongen begon tegen fietsen te stampen, en het slachtoffer zal er iets van gezegd hebben. Ik beschermde gewoon mijn vrienden.” Bovendien is S door alle media-aandacht wel voldoende gestraft. Vindt hij zelf.

Volgens de Britse arts en psychiater Theodore Dalrymple leven we in een cultuur waarbij we de schuld van zelfs het meest schandalige gedrag buiten ons zelf zoeken. Of het nu door drugs, alcohol, groepsdruk of het gedrag van iemand anders komt, het verhaal heeft altijd twee kanten. En dus ook het verhaal van een vrouw en haar vriend die in een volle publiekshal in Oosterhout, in het bijzijn van haar kinderen, een ambtenaar in elkaar slaat.

Een mens is geen stuurloos wezen die hulpeloos overgeleverd is aan zijn impulsen. Buiten ernstig psychiatrische patiënten hebben mensen echt wel controle over hun gedrag. Ik geloof niet dat Nederland vol zit met mensen die zwanen onthoofden als ze gedronken hebben. En mensen die de onbedwingbare neiging hebben andere mensen tegen hun hoofd te schoppen of verpleegsters met de dood te bedreigen, wanneer ze op hun gedrag worden aangesproken. “Het was sterker dan mezelf, mijnheer.” Schei toch uit.

Posted in: Uncategorized