Stel mishandelt ambtenaar

Posted on 2 mei 2014

7


Een man en vrouw hebben een vrouwelijke ambtenaar in het gemeentehuis van Oosterhout mishandeld. Tijdens een gesprek over de uitkering van de vrouw werden ze plots agressief. Ze trokken de ambtenaar aan haar haren, schopten en sloegen haar. De man is uiteindelijk door medewerkers van de gemeente de publiekshal uitgewerkt. De vrouw liep iets later met haar kinderen naar buiten. De gemeente heeft tegen het stel aangifte gedaan. 

“Ik neem dit heel hoog op”, laat de burgemeester weten. “Onze medewerkers moeten hun werk veilig kunnen doen. Iedereen die deze veiligheid in gevaar brengt, zal zich hiervoor moeten verantwoorden. Daarom doet de gemeente aangifte.” Nou dat lijkt me wel het minste. Maar waarom zijn bij een gesprek over haar uitkering, vriend en kinderen aanwezig? Naar gesprekken met de gemeente neem je je partner, laat staan je kinderen, gewoon niet mee. Zo ga je toch ook niet op sollicitatie gesprek? Gemeenten horen dat wat mij betreft gewoon af te dwingen.

Om te beoordelen of iemand recht heeft op een uitkering heeft een ambtenaar volledige openheid van zaken nodig. En mag er geen enkele druk worden gevoeld die een beslissing kan beïnvloeden. Geen volledige openheid of het minste spoortje van druk betekent geen uitkering. Dat is wel zo overzichtelijk. En met mensen die in hun leven hebben geleerd dat (dreigen met) geweld loont, hoort een gemeente ieder contact rigoureus te verbreken. Pas wanneer een cliënt de veiligheid van ambtenaren kan garanderen bestaat de mogelijkheid tot herstel van een ‘relatie’. En geen seconde eerder.

Sommige mensen vragen zich af wat een ambtenaar moet hebben gedaan om mensen zo ver te krijgen dat ze geen andere uitweg meer zagen dan het gebruiken van geweld. Ik weet dat geweld over het algemeen wordt ingezet om je zin te krijgen. Met echte psychiatrische patiënten heeft een gemeente namelijk bijna nooit te maken. Het uitoefenen van druk mag nooit, nooit lonen. De vraag om te wisselen van contactambtenaar ‘omdat het niet klikt’ gaat me al veel te ver. Net als de eis tot het spreken van een afdelingshoofd wanneer je je zin niet krijgt. In Oss tolereren we vrij weinig op dat gebied. En dat is heel goed. Ik durf zelfs te stellen dat we een voorbeeld zijn wat dat betreft. Maar ook in Oss kan het echt nog beter. Het blijft altijd een punt van aandacht. En ook dat is goed.

Posted in: Uncategorized