#weareallgay

Posted on 30 april 2014

0


Tijdens een wedstrijd tussen Barcelona en Villareal werd de donkere speler Dani Alves, vanaf de tribune bekogeld met een banaan. Alvez pakte de banaan op en nam er een flinke hap van. Een duidelijk en krachtig signaal tegen racisme. Beter kun je niet reageren.

Racisme op voetbaltribunes blijft een probleem. Vroeger waren donkere spelers nog een uitzondering. Tegenwoordig zeker niet meer. Toch klinken er hier en daar nog oerwoudgeluiden van de tribune zodra een ‘neger’ in balbezit komt. Het is goed dat voetballers stelling nemen tegen die onzin. En het is mooi dat veel voetballers naar aanleiding van het incident met Alves een ‘selfie’ plaatsen met een banaan in de hand. Geregisseerd of niet; de actie #weareallmonkeys is een groot succes.

Ik heb het vaker gezegd. Ik zou het mooi vinden wanneer de voetbalwereld op een vergelijkbare manier afstand nam van de discriminatie van homoseksuelen. Meer nog dan donkere spelers in de jaren tachtig zijn openlijk homeseksuelen binnen de voetballerij een unicum. En gelijk hebben ze. Misschien telt binnen een spelersgroep alleen de vraag of je presteert. En wordt er naar je seksuele geaardheid niet gevraagd. Op de tribunes is dat zeker anders. ‘Homo’ is waarschijnlijk het meest gebruikte scheldwoord langs de lijn.

Dat na het incident rond Dani Alves een absolute topspeler als Neymar voetballers oproept een selfie te plaatsen met een banaan is mooi. Het is wachten tot Christiano Ronaldo of Messi op internet poseert met een roze t-shirt met de tekst #weareallgay. Dichter bij huis mag ook. Mag ik hopen op een Nederlandse topspeler die een dergelijke actie start?

Posted in: Uncategorized