Op reis met school

Posted on 28 april 2014

3


Het wordt steeds gekker met die buitenlandse reizen voor kinderen binnen het voortgezet onderwijs. Niet zo lang geleden was een buitenlandse reis in een schoolcarrière de norm. Tegenwoordig gaat men op veel scholen jaarlijks. De kosten voor ouders lopen de spuigaten uit. En het onderwijskundig doel wordt er vaak met de haren bijgesleept. Dat kan anders.

Natuurlijk vinden leerlingen buitenlandse reizen leuk. Hoe meer buitenlandse reizen, hoe leuker de school. Niet vreemd dus dat scholen uit concurrentieoverwegingen steeds meer reizen aanbieden. Er wordt vaak wel moeite gedaan er een onderwijskundig doel bij te verzinnen. Kennismaken bijvoorbeeld, groepsvorming of internationaliseren. Ik heb op veel scholen gewerkt. En heb nog veel meer scholen bezocht. Om eerlijk te zijn vind ik het onderwijskundig aspect van al die reizen meestal zwak onderbouwd.

Op papier zijn buitenlandse reizen niet verplicht. Om rekening te houden met ouders die wat minder geld te besteden hebben. In de praktijk ligt dat vaak anders. Ouders liggen nog liever krom dan dat ze hun kinderen iets ontzeggen. Alleen het feit al dat de reis dus geen verplicht onderdeel van het curriculum is geeft aan dat het met dat onderwijskundig doel wel mee zal vallen. Reisjes zijn gewoon leuk. En zijn gewoon iets extra’s.

In plaats van internationaliseren zouden we meer moeten ‘regionaliseren.’ Doorheen het curriculum zouden leerlingen verplicht kennis moeten maken met wat in hun directe leefomgeving te vinden is. Wie niet weet waar hij vandaan komt weet tenslotte niet waarheen hij gaat. Onze regio heeft zoveel geschiedenis en zoveel cultuur te bieden dat het eigenlijk schandalig is dat daar niet veel meer aandacht voor is. Echte kennis hebben van de eigen regio vind ik zeker zo belangrijk dan zeer oppervlakkige kennis van een stukje buitenland.

Dat internationaliseren is wat mij betreft een beetje doorgeslagen. En jaagt ouders onnodig op hoge kosten. Daar mogen scholen best wat meer bij stil staan. En ze zouden zeker meer stil moeten staan bij de vraag of die reisjes nu echt zo’n grote toegevoegde waarde hebben. Ik denk dat die toegevoegde waarde moeilijk aan te tonen is. Ik ben benieuwd naar de reacties uit het onderwijsveld.

 

Posted in: Uncategorized