“Is het college op de hoogte van de ontslagen bij die en die instelling? Wil het college in gesprek gaan? En vooral, wat gaat het college daar aan doen?” Dit soort vragen worden in heel Nederland aan colleges van B&W gesteld. En zullen de komende jaren nog veel vaker worden gesteld. En in Oss, Amsterdam, Heerlen en Vlissingen zal het antwoord steeds min of meer hetzelfde zijn. “Ja, het college is op de hoogte, ja, het college zal in gesprek gaan. En neen, het college kan ontslagen niet voorkomen.”
De kern van het verhaal is dit. Wanneer het Rijk besluit veel minder geld uit te geven aan bijvoorbeeld jeugdzorg, worden er mensen ontslagen die werken in de jeugdzorg. Wanneer het Rijk besluit veel minder geld uit te geven aan Hulp bij het Huishouden, worden mensen ontslagen die werken als Hulp bij het Huishouden. En wanneer het Rijk besluit veel minder geld uit te geven aan onderwijs of defensie, dan kost dat banen in het onderwijs en bij defensie. Iedereen die tien vingers heeft, kan dat op tien vingers natellen.
Als het Rijk besluit ergens veel minder geld aan uit te geven, worden er in die sector veel mensen ontslagen. Dat staat los van decentralisaties. En dat staat los van de politieke kleur van een college. Daar is helemaal niets aan te doen. Al zou 100% van de stemmen in de gemeente Delfzijl gaan naar een partij die de bezuinigingen die het Rijk hen oplegt, vanuit gemeentelijke middelen wil compenseren, en zou iedere inwoner van die gemeente bereid zijn tot het betalen van alle kosten die daarmee gemoeid zijn, dan nog helpt dat niet. De wet stelt namelijk grenzen aan de belasting die een gemeente mag heffen.
In Den Haag hebben ze een hekel aan een vol Malieveld. Dat kan ik je verzekeren. Ik geloof nèt niet dat bezuinigen om die reden aan gemeenten wordt overgelaten. Want laten we wel wezen. Het Rijk wil bezuinigen, maar verzwaart zelf alleen de lasten. De echte bezuinigingen worden in de vorm van decentralisaties naar gemeenten doorgeschoven. Vragen over ontslagen zijn terecht. Je baan verliezen is een drama. En van ieder college mag gevraagd worden het Rijksbeleid zo fatsoenlijk mogelijk uit te voeren. Maar geen enkele gemeente zal ontslagen kunnen voorkomen. Partijen die zouden suggereren dat dit wel mogelijk is, houden hun kiezers op een verschrikkelijke manier voor de gek.
Tiny Romme
27 april 2014
Als je echt vindt, dat Den Haag de bezuinigingen alleen doorschuift naar de gemeenten om zelf van de last van massale protesten op het Malieveld af te zijn, dan kun je ook een andere keuze maken, namelijk het ambt van wethouderschap neerleggen. Uiteindelijk maak je natuurlijk altijd een morele keuze. Maar de noodzaak van ombuigen en forse bezuinigingen in de zorg kan zo groot zijn (inzicht in de noodzakelijkheid) dat je die pijnlijke beslissingen toch gaat nemen om de steeds verder oplopende zorgkosten terug te dringen. Vroeg of laat gaat wel alles fout, als rijk of gemeenten niet de noodzakelijke maatregelen nemen. Ik denk zelf dat het te laf is om Den Haag overal de schuld van de nijpende problemen te geven en zelf als Pontius Pilatus je handen in onschuld te wassen.
Hoe dan ook zul je politieke verantwoording moeten nemen voor het transitievraagstuk naar gemeentes. Anders wordt het een moeilijk verhaal om alle betrokkenen mee te nemen in die grote overgang, die inderdaad direct na de gemeenteraadsverkiezingen in Oss met rasse schreden nadert. Het zorgvraagstuk wordt dus in Oss een groot thema tijdens de verkiezingen. De gemeenteraadsverkiezingen elders in Nederland konden dat probleem nog een beetje maskeren, maar dat gaat nu niet meer.
Ik zelf zou niet zo bang zijn van de SP en de familie Marijnissen. Laat ze maar komen met al hun fantasieverhaaltjes. Veel stelt het allemaal niet voor. En zelf weten ze dat heel goed. Zelf moet je integer en eerlijk in dit moeilijke verhaal met pijnlijke keuzes voor iedereen staan. En dan verlies je misschien de verkiezingen, maar niet je zelf. En dat laatste is toch het allerbelangrijkste. Het eerlijke en het moeilijke verhaal moet toch verteld worden. Daar moet draagvlak voor komen. Iedereen weet dat, maar tegelijkertijd wil iedereen in de politiek de ander daarvoor op laten draaien.
renepetersoss
27 april 2014
Ho, wacht even @tinyromme, die bezuinigingen moeten er komen. Misschien niet helmaal in deze vorm maar toch. Daarover geen enkel misverstand. Maar om de transities goed te kunnen uitvoeren hebben we tijd, geld, duidelijkheid over kaders en bewegingsruimte nodig. En hoe later duidelijkheid omtrent de kaders, hoe meer tijd er nodig is. En hoe minder bewegingsruimte, hoe meer geld er nodig is. We krijgen onvoldoende van alles en dat neem ik den Haag kwalijk. En daarover word ik inderdaad soms wat cynisch. Ik ben vóór de transities. Zoals ik al vaak schreef. Het kan beter en goedkoper. En allebei is zeker nodig. Maar gemeenten hebben wel wat nodig vanuit den Haag. Verder weet je me wel te raken met je bijdrage. Bedankt daarvoor. En ik zal er nog naar luisteren ook. Sjongejonge wie had dat gedacht.