Han (104) is niet meer

Posted on 24 april 2014

1


Dorpslieveling Han (104) is niet meer, aldus het AD. Het tehuis waarin hij woonde was sterk verouderd en wordt gesloopt. Op de oude plek wordt een nieuw zorgcentrum gebouwd. Maar omdat Han zware zorg nodig had, kon hij daar niet op wachten. Hij moest dus (tijdelijk) weg uit zijn dorp. Daar zag hij erg tegen op. Nog voor zijn verhuizing is hij in zijn slaap overleden.

Een persoonlijk drama natuurlijk. Voor Han en zijn familie. Je geeft je vader niet graag af. Ook al is hij 104. Iedere verandering is moeilijk. En wordt moeilijker naarmate mensen ouder worden. Het is begrijpelijk dat Han er enorm tegen op zag zijn vertrouwde stekkie te moeten verlaten. Maar om de dood van een 104 jarige volledig toe te schrijven aan een noodzakelijke verhuizing gaat me wat ver. Het zou toch zomaar kunnen dat daar op zijn extreem hoge leeftijd een andere reden voor is?

De afbraak en nieuwbouw van een sterk verouderd zorgcentrum heeft helemaal niets met bezuinigingen te maken. En de dood van Han niets met regeringsbeleid. Dat neemt niet weg dat zijn verhaal politiek wel misbruikt kan worden. En dat wordt het ook, volop. Enkele reacties op het internet. “We kunnen dus rustig stellen dat dit Kabinet de eerste dode naar aanleiding van zijn beleid, op zijn geweten heeft!” en “Het verhuizen werd hem teveel…En tòch gaan we door met bezuinigen op zorg.”

Het is een bijzondere redenering. Zolang we niet bezuinigen op zorg blijven mensen van 104 gewoon in leven. Helaas werkt dat zo niet. Er is veel op en aan te merken op het beleid vanuit den Haag. Voorbeelden genoeg. In ieder geval voldoende om de dood van een hoogbejaarde man niet te hoeven misbruiken voor politiek gewin.

Posted in: Uncategorized