Een mens is niet gemaakt om alleen te zijn. En in die zin is een celibatair leven voor veel mensen geen aanlokkelijk perspectief. Historisch gezien is de eis dat priesters ongetrouwd blijven wel te verklaren. Een boerderij na je dood verdelen onder vijf zonen zorgt voor armoede voor iedereen. Bovendien stierven veel vrouwen in het kraambed. Wat anders te doen met het overschot aan mannen zonder bezit?
In vroeger tijden was de eis dat priesters niet trouwden begrijpelijk. Zonder de ‘last’ van een gezin konden ze zich bovendien volledig richten op hun taak. Maar de tijden veranderen. De historische voordelen van een celibatair leven zijn achterhaald. Mensen die geacht worden een gemeenschap te leiden, maar privé zelf nooit worden gecorrigeerd, blijken bovendien vaker dan gemiddeld een bijzondere kijk op de werkelijkheid te ontwikkelen. Van een priester in deze tijd wordt méér verwacht.
Wereldwijd, maar zeker ook in Nederland, is er een groot tekort aan mensen die priester willen worden. En veel mensen die dat wèl willen zijn eigenlijk ongeschikt. Ze weten wel precies hoe het hoort. Maar zijn verder vaak wat wereldvreemd. Dat de Paus de discussie over het celibaat juist nu laat voeren is dus niet zo bijzonder. Hij zal wel moeten. En het celibaat is geen vastomlijnde leerstelling, maar onderdeel van een kerkelijke traditie. Met andere woorden: de regel is niet heilig. Het kan ook anders.
Hoewel misschien gedwongen door de realiteit, doet het toch goed dat deze discussie openlijk gevoerd gaat worden. Het laat in ieder geval zien dat deze Paus geen wereldvreemde boekenwurm, maar een gewone mens is. Een kerk die van de mensen wil zijn zal zich echt anders moeten gedragen. Geen ongetrouwde mannen die (al dan niet met kilo’s boter op hun hoofd) in naam van God zeggen hoe het moet. Maar idealistische kerels of vrouwen, getrouwd of ongetrouwd, die in deze moeilijke tijd mens onder de mensen willen zijn. Die kant moet het op.
nol
13 april 2014
200% mee eens, mooi
gezegd Rene…………..
Peter
13 april 2014
Zou een grote vooruitgang betekenen voor de RK- kerk in mijn ogen. Getrouwde priesters is een fenomeen wat de orthodox christelijke kerken (Syrische, Griekse ed) overigens allang kennen. Wanneer mensen nog kwamen biechten en om raad vragen, was het wel zo handig als een priester wist wat het is om een vrouw met kinderen te hebben. 🙂 Daarnaast denk ik dat dit ook een positieve ontwikkeling is met betrekking tot de problemen omtrent kindermisbruik. Hoop dat deze ontwikkeling doorgezet wordt!
Theo Poort
13 april 2014
Helemaal mee eens. Ik denk dat dit item het onderwerp van mijn cartoon voor De Roerom van mei wordt……
renepetersoss
13 april 2014
En een bewerking van deze blog gebruik ik voor de voorkant 😉
Tiny Romme
13 april 2014
Pas na de Contrafeformatie (rond 1560) wordt er pas serieus werk gemaakt van het celibaat van priesters in de RK-kerk. Voordien leefden pastoors vaak in concubinaat, hadden vaak ook kinderen, van wie sommigen eveneens weer priester werden. Dus het celibaat bestaat helemaal niet zo lang en is vooral een reactie op de Reformatie. De kuisheidsgelofte is een verwrongen idee, dat totaal niet strookt met de menselijke aard.
Kitty de Laat
13 april 2014
De overmatige aantallen van kindermisbruik door deze heren móet toch haast wel relatie hebben met die rare plicht tot celibatair leven / verplichte onderdrukking seksuele lusten. Kappen dus, lijkt me. Hoe dan ook. Raar gedoe, nooit begrepen. Ook de link met het geloof is er niet, volgens mij, zoals jij ook al beschrijft komt het waarschijnlijk alleen voort uit praktische overwegingen. Onmiddellijk schrappen dus! Komt niks goede uit voort.
Helaas geldt dat wel voor meer rare katholieke gebruiken, wat mij betreft. Die mijter van de bisschop die ik gisteren op TV zag werkte me enorm op de lachspieren. En maakte dat ik de boodschap van de man helemaal niet meer hoorde. Terug naar de bedoeling, stel ik voor…
wim slebus
14 april 2014
Rene, helemaal mee eens maar ik ben wel bang dat het te laat is. De rol van de RK Kerk is helemaal voorbij en zal nooit meer terug keren. Er resteren mooie en minder mooie herinneringen.
Joël
14 april 2014
Ik ben toch erg dankbaar dat je bij ons (Evangelische kerk) getrouwd mag zijn als geestelijke leider/voorganger/dominee. Zou mijn vrouw & kids niet graag missen 🙂
Sterker nog, in de Evangelische kerken staat in een profiel voor voorganger juist vaak dat het wenselijk is dat diegene getrouwd is. Onder meer omdat je je dan ook beter in kunt leven in (pastorale) situaties, het leven van anderen, etc.